De opt ani, 300 de directori, secretari şi contabili din şcolile gorjene primesc, lună de lună, un spor de vătămare.
Sporul pentru condiţii vătămătoare se acordă după ce anual o comisie de la Direcţia de Sănătate Publică vine să verifice fiecare birou pentru a vedea dacă există calculatoare, xerox-uri, imprimante sau altă aparatură care emite radiaţii. Concluzia conform buletinelor de determinare este că persoanele care lucrează în biroul directorului, la serviciul financiar contabil, serviciul secretariat, administrativ sau laboratoarele de informatică, trebuie să primească acest spor, scrie digi24.ro.
Atât Ministerul Educaţiei cât şi cel al Sănătăţii au trimis adrese la Inspectoratul Şcolar Gorj, în care arată că sporul e ilegal, din moment ce nu există un regulament în acest sens şi nici o evidenţă clară a numărului de ore pe care angajaţii din învăţământ şi le petrec în faţa calculatoarelor. Cei care încasează sporurile sunt convinşi, însă, că dreptatea e de partea lor.
Citeşte şi Copiii de la o şcoală specială din Capitală ar fi avut acces la imagini nerecomandate minorilor
Constantin Dudău, contabil şef Liceul cu program Sportiv: „Noi ne desfăşurăm activitatea 8 ore pe zi în aceste condiţii vătămătoare, nu periculoase. Înseamnă lucrul în faţa unui monitor care presupune o atenţie deosebită, vizualizare a ceea ce este şi ce e de făcut. Dioptriile mele sunt în creştere, luând în calcul complexitatea muncii din ultimii 5 ani.”
Constantin Huică, lider de sindicat: „Toate guvernele care s-au succedat şi toţi miniştrii care au fost în fruntea ministerului nu si-au asumat răspunderea pentru acest regulament.”
La rândul ei, conducerea Inspectoratului Şcolar Gorj susţine că a încercat zadarnic să împiedice încasarea sporului.
Georgeta Popescu, purtător de cuvânt ISJ Gorj: „De fiecare dată noi am solicitat refacerea statelor de plată în cazul în care se acorda acest spor, numai că ei au continuat, contabilii acestor instituţii au continuat să aducă statele în aceeeaşi formă, iar decizia ISJ Gorj a fost să avizeze în această formă statele de plată, pentru că altfel ar fi fost lezaţi toţi profesorii.”
Sporul pentru condiţii vătămătoare poate ajunge până la 15% din salariu.