„Mortalitatea generală a pacienților internați, în acest moment, este de 21,71%, pe categorii – la pacienții din țară – 20,35%, la cei din străinătate, de 25,64%. Mortalitatea mai mare la pacienții trasferați în străinatate se explică prin gravitatea mai mare a acestor pacienți. Din cei trei factori decisivi pentru mortalitatea la pacienții arși, vârsta, suprafața arsă și leziunile pulmonare, acești pacienți au avut două cauze: suprafața arsă și leziunile pulmonare. Dintre ei, 65,13% au prezentat leziuni pulmonare mixte. Ei au necesitat intubație și ventilație mecanică. Toți pacienții decedați sunt din această categorie. Mortalitatea în rândul acestor pacienți este de 33,33%„, a anunțat secretarul de stat.
„Analiza nu poate fi făcută sec, prezentând doar cifre, ci în comparație cu datele din literatura de specialitate. În ultima analiză a arsurilor majore, din Europa, se arată ca mortalitatea în acest tip de patologie este una în care se încadrează mortalitatea pacienților noștri. Într-o statistică prezentată, motalitatea generală la pacienții cu leziuni inhalatorii a fost de 45,1%, în alt studiu s-a ridicat la 33,6%, iar în alt studiu, această mortalitate urcă până la 83%„, a mai spus Săndesc.
„Prezentăm aceste rezultate cu modestie și umilință. Realitatea arată ce ele se încadrează în mortalitatea din studiile făcute pe plan internațional. Această realitate validează două lucruri: spitalele au avut pe ce să pună mâna și acest lucru a fost remarcat de experții străni care au venit în numeroase delegații și au apreciat cum au fost tratați pacienții în secțiile de terapie intensivă„, a mai spus secretarul de stat.
De asemenea, Dorel Săndesc a vorbit despre un plan de îngrijire a acestor pacienți.
„Este un plan necesar pentru că ei rămân o provocare și au în continuare multe nevoi și după ce scapă de terapie intensivă și se externează. Planul se desfășoară pe mai multe linii: direcția medicală, coordonată de Dan Enescu, o direcție psihologică, reprezentată de Asociația Psihologică din România, o direcție socială prin care o fundație va interveni pe suport social și o direcție de intervenție în criză care are suportul societății civile„, a mai spus secretarul de stat.