Ştefan Hruşcă împlineşte 60 de ani VIDEO

Ștefan Hrușcă s-a născut la 8 decembrie 1957, în localitatea Ieud din județul Maramureș. S-a îndrăgostit de muzica folk în perioada în care era elev la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmației, unde studia vioara.
Iulian Tudor
08 dec. 2017, 10:41
Ştefan Hruşcă împlineşte 60 de ani VIDEO

A început să studieze chitara la început autodidact, apoi cu un profesor, informează AGERPRES. Traseul artistic al lui Ștefan Hrușcă a început în 1981, odată cu debutul în Cenaclul Flacăra, în acea perioadă fiind profesor la Școala nr. 1 din Borșa. După debutul în Cenaclu, a devenit membru permanent al acestuia, lansând multe melodii îndrăgite de public, între care binecunoscuta ”Rugă pentru părinți”, care i-a marcat destinul de folkist.

Citeşte şi Cele mai frumoase COLINDE DE CRĂCIUN. Ascultă cea mai frumoasă muzică de Sărbători VIDEO

Cu Cenaclul Flacăra a susținut, în perioada 1981-1984, peste o mie de spectacole în toată țara. În 1984 a părăsit Cenaclul, deja obținuse Marele Premiu al Muzicii Folk (1982), Premiul pentru Creație (1983), Premiul pentru întreaga activitate (1984), potrivit site-ului http://www.bestmusic.ro.

Între melodiile care l-au făcut cunoscut de numără ”Copacul îndrăgostit”, ”Vara promisă”, ”Ochii tăi”, ”Urare pentru îndrăgostiți”, ”Balada unui fost soldat”, ”Nunta de flori”, ”Numai noaptea”, ”Ninge la fereastră”, ”O singură speranță”, ”Frunze”, ”Tu, Ardeal”, ”Steaguri albe”, ”Fluturele nopții”.

A început o perioadă cu multe colaborări, cu seria spectacolelor „Nocturne” susținute la Teatrul ”Țăndărică” împreună cu Vasile Șeicaru și Radu Gheorghe. În toamna anului 1984 a apărut primul său LP, „Rugă pentru părinți”.

În perioada 1985-1989, numele lui a fost strâns legat de cel al lui Vasile Șeicaru alături de care a cântat în numeroase concerte. A participat la Festivalul cântecului (Berlin, 1985/1987), a susținut 200 de spectacole în doar doi ani sub Egida Filarmonicii din Arad, alături de Șeicaru și Victor Socaciu.

În 1986 a apărut albumul „Urare pentru îndrăgostiți”. Anul 1988 a fost marcat de prezența la Festivalul ”Garoafa Roșie” de la Soci (Bulgaria) și de apariția albumului „Călători visători” (împreună cu Vasile Șeicaru).

Ștefan Hrușcă a susținut primele concerte pe continentul Nord American în 1990, iar la sfârșitul aceluiași an a lansat primul album de „Colinde”. Casa de discuri Electrecord i-a acordat în 1991 premiul Discul de Aur pentru cele mai multe albume vândute („Colinde I”).

La sfârșitul anului 1991, s-a stabilit în Toronto, Canada. După doi ani, în 1993, a apărut al doilea disc de colinde, „La săvârșitu’ Lumii”, pentru care a obținut încă un Disc de Aur.

Din 1993 a început să efectueze în fiecare an turnee de colinde în România. „Ziurel de ziurel”, lansat în noiembrie 1995, este al treilea disc de colinde al lui Hrușcă. Tot în 1995, în vară, s-a reîntâlnit pe scenă cu Vasile Șeicaru, la Galele Costinești. A primit, în 1996, Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unități vândute din albumul „Ziurel de Ziurel”. În primăvara aceluiași an a lansat un album de creație, „Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Țărnea.

Spectacol de muzică și poezie, susținut de poetul Adrian Păunescu și de interpretul de muzică folk Ștefan Hrușcă pe scena Teatrului Național din București în cadrul turneului aniversar ”Rugă pentru părinți”, 2008

În septembrie 1996, a avut loc prima ediție a Festivalului de Muzică Folk „Meșterul Manole” al cărui ințiator și director artistic este Ștefan Hrușcă. Un an mai târziu, a susținut un turneu de colinde în Canada și Statele Unite, alături de George Natsis.

Citeşte şi Lovitură grea pentru Ştefan Hruşcă. Concerte anulate din lipsă de spectatori

În anii 2000, Hrușcă a lansat o serie de alte albume: ”Sfântă-i sara de Crăciun” (2001), ”20 de ani” (2001), ”Crăciunul cu Hrușcă” (2001), ”Iarăși flori dalbe” (2005), ”Balade speciale” (2007), ”La mijlocu’ cerului” (2012), ”Crăciunul cu Hrușcă”, reeditarea (2013).

De-a lungul carierei, artistul a concertat în lumea întreagă, din SUA până în China, Germania, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Canada, Austria, Republica Moldova.

În 2004, Președinția României i-a conferit lui Ștefan Hrușcă Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B — „Muzică”, ”pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

În 2016, Ștefan Hrușcă a sărbătorit 25 de ani de colinde printr-un turneu național, care a trecut prin orașele Craiova, București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

În noiembrie 2017, Ștefan Hrușcă a participat la mega-spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra — Adrian Păunescu”, dar și la a XVI-a ediție a festivalului-concurs „Bistrița Folk”.

DailyBusiness
Moneda de 50 de bani care face furori printre colecționari! Cât poate valora dacă îndeplinește o condiție rară
Spynews
Cât costă o ciocolată caldă și un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Craiova. Ce poți cumpăra cu 5 lei 
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Temperatura ideală din dormitor pentru un somn odihnitor și o stare de bine. Câte grade e bine să ai în casă pe timp de iarnă
Capital.ro
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Playtech.ro
Moment cutremurător la înmormântarea Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Gestul sfâșietor făcut de artist, toată lumea a izbucnit în lacrimi
DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Adevarul
O tânără de culoare a vrut să arate cât de sigură e România și dacă oamenii sunt rasiști. „Asta s-a întâmplat și azi”
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Georgiana și Marian Ionescu, finii lui Silviu Prigoană, o altă latură a afaceristului pe care nu o știa nimeni! Cum îl descriu cei doi și cât de des se vizitau
Spynews
Fiul lui Dani Oțil și al Gabrielei Prisăcariu, primul interviu alături de părinți: „Era momentul meu de celebritate”. Își mai doresc sau nu cei doi să își mărească familia
Evz.ro
Apple lansează AirTag 2. Care sunt noutățile
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Un vortex polar va lovi România în această săptămână: Meteorologii Severe Weather anunță viscol, ger și furtuni de zăpadă
Cancan.ro
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea actriță a României a murit, lăsând un gol imens. A fost o legendă a teatrului
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Banca Națională a Ungariei achiziționează mai mult aur decât România pentru prima oară în istoria modernă
MediaFlux
DOLIU în LUMEA ARTEI! A CĂZUT pe GEAM la 39 de ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov