Dezbaterea unei analize întocmite de experții NATO cu privire la strategia nucleară a Moscovei se află pe agenda reuniunii de joi a miniștrilor apărării din statele Alianței. ‘Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult în această strategie este modernizarea forțelor nucleare rusești, creșterea nivelului de pregătire al acestor forțe și posibila combinație între operațiunile cu arme convenționale și cele cu arme nucleare, inclusiv în cadrul desfășurării unui război hibrid’, explică un diplomat din cadrul NATO.
Studiul experţilor NATO intervine într-un moment de tensiune crescândă între NATO şi Rusia pe tema conflictului din Ucraina şi ridică totodată mari semne de întrebare pentru Alianţă privind o eventuală confruntare în genul Războiului Rece.
Citeşte şi Vârf de lance: Marea Britanie trimite în ROMÂNIA avioane militare şi O MIE de trupe
Temerile Occidentului au fost, de asemenea, alimentate de atitudinea militară din ce în ce mai agresivă a Rusiei care patrulează, în aer sau pe apă în apropierea graniţelor NATO. De curând au fost văzute avioane militare ruseşti despre care s-a spus că ar fi avut la bord bombe nucleare şi care au zburat peste Canalul Mânecii, potrivit Reuters.
Chiar dacă ameninţarea nucleară a încetat după Războiul Rece, când s-au redus aceste arsenale, Rusia şi Statele Unite – principalele puteri nucleare – au încă suficiente arme nucleare distructive. „Ceea ce ne îngrijorează pe noi cel mai mult este strategia de modernizare a forţelor nucleare ruse, creşterea nivelului de pregătire a acestor forţe şi bosibila combinaţie între acţiunile convenţionale şi folosirea forţelor nucleare, acţiuni incluse într-un eventual război hibrid”, a afirmat un diplomat prezent la reuniunea NATO.
Citeşte şi Secretarul NATO: Nu există un risc imediat pentru România şi Bulgaria din partea Rusiei
Rusia duce, de fapt, un asemenea război-hibrid în Ucraina, combinând elemente cum ar fi soldaţii ruşi fără însemne, dezinformarea sau atacurile cibernetice. Toate acestea i-au făcut pe strategii NATO să îşi revizuiască planurile lor în privinţa negocierilor cu Rusia.
Săptămâna trecută, Generalul rus Valeri Gherasimov declara că Rusia s-a angajat într-un program de modernizare militară uriaş, în valoare de mai multe miliarde de dolari. Susţinerea forţelor nucleare strategice ale Rusiei combinată cu modernizarea forţelor convenţionale vor garanta că SUA şi NATO nu vor dobândi superioritate militară faţă de Rusia. Gherasimov a mai precizat că armata rusă va primi peste 50 de rachete intercontinentale în 2015.
În decembrie, Vladimir Putin îşi punea semnătura pe noua doctrină militară, numind expansiunea NATO ca fiind un risc-cheie. Înainte ca noua doctrină să fie semnată, au existat sugestii ale unor militari ruşi care au cerut să se stipuleze şi dreptul la prima lovitură nucleară.