STUDIU: Peste un miliard de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială

Numărul persoanelor care suferă de hipertensiune în lume s-a dublat în ultimii 40 de ani, ajungând la peste un miliard, din care majoritatea trăiesc în țări în curs de dezvoltare și peste jumătate în Asia, conform unui studiu dat publicității miercuri, relatează AFP.
Alina Costache
16 nov. 2016, 09:28
STUDIU: Peste un miliard de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială

În condițiile în care hipertensiunea afecta în principal țările bogate în 1975, situația s-a schimbat radical între timp, înregistrându-se o dezvoltare spectaculoasă a fenomenului în țările cu venituri scăzute și medii.

Potrivit studiului publicat în revista medicală britanică The Lancet, numărul hipertensivilor, respectiv al persoanelor care au o tensiune arterială superioară valorii de 140/90 mmHg, a crescut de la 594 de milioane în 1975 la peste 1,1 miliarde în 2015, din cauza unei puternice răspândiri a fenomenului în Asia de Sud și în Africa subsahariană, scrie Agerpres.

„Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru accidentele vascular-cerebrale (AVC) și maladiile cardiovasculare și provoacă moartea a circa 7,5 milioane de persoane anual în lume, în principal în țările în curs de dezvoltare”, subliniază profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College din Londra, principalul autor al studiului.

Potrivit unor lucrări recente menționate de cercetători, riscul de infarct și de AVC s-ar putea dubla de fiecare dată când presiunea sistolică crește cu 20 mmHg și presiunea diastolică cu 10 mmHg.

Bazându-se pe date provenite din 1.500 de studii, care au vizat 19 milioane de adulți care trăiesc în 200 de țări, studiul arată că țări precum Canada, Marea Britanie, Peru și Singapore aveau cei mai puțin adulți hipertensivi în 2015, respectiv un bărbat din cinci și o femeie din opt.

Hipertensiunea arterială afecta în schimb un bărbat adult din trei în țări din Europa de Est precum Croația, Ungaria, Slovenia sau Lituania și o femeie adultă din trei în state ca majoritatea celor din Africa de vest sau centrală.

Din cele 1,1 miliarde de persoane care sufereau de hipertensiune în 2015, peste jumătate (590 de milioane) trăiau în Asia, din care 199 de milioane în India și 226 de milioane în China, potrivit studiului.

Tensiunile medii cele mai ridicate au fost înregistrate în Europa de Est, în Asia Centrală, în Africa subsahariană și în Oceania, în timp ce cele mai scăzute au fost descoperite în Coreea de Sud și în Canada.

Potrivit profesorului Ezzati, „reduceri substanțiale ale tensiunii arteriale” ar trebui să fie „posibile” în viitor în țările sărace „după modelul a ceea ce s-a întâmplat în țările bogate în cursul ultimilor 40 de ani”.

El și-a exprimat însă temerile că obiectivul fixat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), privind o reducere a numărului hipertensivilor cu 25% până în 2025 nu poate fi atins fără o evoluție notabilă a alimentației în aceste țări, reducând în special cantitatea de sare consumată și facilitând accesul la fructe și legume, și fără o ameliorare a depistării și tratării hipertensiunii.

Citeşte şi STUDIU: Poluarea aerului poate creşte presiunea arterială

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Ce s-a ales, de fapt, de prima prezentatoare de la TVR. Puțini români își mai aduc aminte de ea. Cât de frumoasă era Cleo Stieber
Capital.ro
Statul plătește 719 lei de persoană. Se schimbă legea. Banii se aprobă în 5 zile
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Anunțul momentului despre alegerile prezidențiale! Când încep consultările cu partidele la Palatul Victoria
Adevarul
Țara care ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ungurii provoacă România. Mesajul care face înconjurul Europei
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Cel mai mic oraș din România este invadat de turiști. 500.000 de oameni vizitează anual perla din inima României
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia nu s-a dezlipit de sicriu
Capital.ro
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai bună
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților
substantial.ro
Liderii democrați resping înlocuirea lui Joe Biden în cursa prezidențială
MediaFlux
LEGE NOUĂ pentru posesorii de CÂINI și PISICI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?