O echipă internaţională de jurnalişti a adunat datele din 25 de state ale Uniunii Europene, singurele ţări din UE neincluse în studiu fiind Cipru, Malta şi Croaţia. Potrivit statisticilor, publicate euobserver.com, Maroc este ţara cu cei mai mulţi deţinuţi în închisorile din UE (11.700), urmată de România (11.511), Albania (5.722), Turcia (4.798) şi Polonia (4449).
Acestea sunt cifrele din 2015 (în cazul Franței din 2014), iar autorii studiunului ne asigură că sunt estimări ale numărului real, deoarece multe ţări au metode diferite de raportare .
În majoritatea cazurilor, românii sunt condamnați pentru infracţiuni minore, cum ar fi furturi din magazine, furturi din locuinţe şi furturi din buzunare. „În Germania, aproape 60 la sută dintre români se află în închisoare din cauza furturilor, lucru destul de neobișnuit, pentru că oamenii cei mai mulţi sunt în închisoare din cauza infracţiunilor violente şi a jafurilor„, a explicat Christian Walburg, doctor în Ştiinţe Penale la Westphalian Wilhelm University, din Munster.
Cei mai mulţi dintre deţinuţi români sunt săraci şi mulţi sunt discriminaţi atât în ţara de origine cât şi în străinătate, mai arată autorii studiului. De asemenea, mulţi dintre ei comit de mai multe ori aceeaşi infracţiune, astfel încât se întorc adesea la închisoare pentru delicte minore.
Totuşi, există şi bande românești implicate în fraude online, trafic de fiinţe umane sau spargeri la ATM-uri, pentru eliberarea de numerar. Oficial, 2,9 milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării, pe teritoriul UE, fiind a doua cea mai mare populaţie expaţi din UE, după Polonia. Italia este ţara cu cel mai mare număr de expaţi români, aproximativ un milion.