Potrivit profesorului Patrick Baylis, pentru ca oamenii să aibă o stare de spirit bună, temperaturile trebuie să fie de peste 10 grade Celsius, dar să nu depășească 21 de grade Celsius. La temperaturi mai mici, oamenii ar fi triști, sentiment negativ, care ar fi și mai puternic și ar afecta și mai multe persoane pe timp de căldură mare, scrie Agerpres.
Echipa de oameni de știință a ajuns la această concluzie după ce a analizat peste un miliard de mesaje postate pe Twitter și le-a pus în legătură cu temperaturile înregistrate în zonele geografice din care fuseseră emise. Cercetătorii s-au concentrat pe utilizarea cuvintelor cu conotație negativă sau pozitivă din mesajele respective. Potrivit lor, metoda la care au recurs ar putea da ocazia unor interpretări greșite în plan individual, însă, luate în ansamblu, mesajele au o reală dimensiune științifică.
Profesorul Baylis arată că studiul ar putea permite o mai bună sesizare și un control mai eficient al schimbărilor pe care le va înregistra productivitatea economică de pe glob în contextul modificărilor climatice. Temperatura a crescut la nivel mondial în medie cu 0,8 grade Celsius de la primele măsurători din 1880 și ar urma să crească în continuare în deceniile viitoare. Viitoarele modificări ale temperaturilor produse se încălzirea globală ar putea duce la o scădere a randamentului la serviciu, ceea ce ar putea impune o prelungire a programului de muncă pentru a nu scădea producția.
Citeşte şi