Somnul ne ocupă circa 36% din perioada vieţii, fiind astfel una dintre cele mai importante părţi ale existenţei noastre. Noi uşurăm acest obicei prin faptul că stingem luminile înainte de a ne culca, însă există persoane care pun, din nou, în funcţiune becurile din baie pentru a putea controla modul în care îşi îngrijesc dinţii.
În acest fel, inducem corpului nostru o stare de confuzie, mai ales pe parcursul iernii, când lumina naturală este mai puţin prezentă şi ne bazăm pe cea produsă în mod artificial, scrie independent.md.
Corpul nostru depinde de prezenţa soarelui pe cer, astfel încât avem nevoie de lumină naturală pe parcursul zilei, iar, pe măsură ce se apropie noaptea, organismul uman tinde să-şi reducă din activitate, odată cu diminuarea efectelor razelor solare. Folosirea luminii artificiale, atât pe parcursul zilei cât şi al nopţii, duce la afectarea calităţii somnului, cu repercursiuni negative asupra modului în care funcţionează organismul uman.
Problema este cu atât mai importantă cu cât societatea contemporană depinde tot mai mult de sistemul de iluminat artificial. Chiar dacă suntem acasă sau la birou, ne expunem efectelor luminii emise de becuri, iar acest lucru ne afectează întreaga existenţă. În acest sens, specialiştii avertizează că expunerea excesivă la lumina artificială are efecte negative asupra ceasului nostru biologic, obişnuit să funcţioneze în concordanţă cu ciclul de existenţă al soarelui.
Soluţia propusă de cercetători este de a ne expune în fiecare dimineaţă efectelor razelor solare, ieşind din orice spaţiu închis. Mai mult decât atât este recomandat ca, la sfârşitul zilei, să reducem, pe cât posibil, din intensitatea luminii artificiale, propagate, în principal, de gadget-urile pe care le folosim înainte de a ne odihni (smartphone-uri, laptop-uri, tablete). Nu în ultimul rând, să încercăm, pe parcursul serii, să ne spălăm pe dinţi în întuneric.