„Am trăit două vieți: a mea, care peste o lună face 87 de ani și tot a mea — 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. (…) Și pentru că mie nu îmi place să vorbesc mult decât când joc sau filmez pe scenă, vreau să închei așa, ca să nu vă plictisesc: De mic copil, m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva. Am să iau de la capăt ceea ce am făcut. Și când nu veți mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veți întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulțumesc că nu m-ați uitat„, a declarat Tamara Buciuceanu-Botez, la primirea premiului de excelență pentru întreaga carieră, potrivit Agerpres.
Tamara Buciuceanu-Botez a declarat jurnaliștilor că „toate amintirile din cariera sa sunt frumoase”. Întrebată dacă personajul interpretat de ea, Aneta Duduleanu, în filmul „Cuibul de viespi”, s-ar descurca în timpurile noastre, actrița a răspuns: „Țața? Greu. Foarte greu”.
Actrița și-a amintit că în urmă cu mulți ani a mai fost în județul Sibiu, la Sibiel, unde a filmat „Blestemul pământului, blestemul iubirii”.
„Oameni buni, mă leagă de Sibiu o amintire dragă. Aici, cu mulți ani în urmă, la Sibiel, turnam filmul ‘Blestemul pământului, blestemul iubirii’, în regia lui Mircea Mureșan, într-o distribuție cu totul și cu totul de aur: Cotescu, Șerban Ionescu, Ion Besoiu și mulți, mulți alții. M-am simțit extraordinar, ca într-o familie. Se juca cu atâta bucurie și cu o organizare extraordinară în toate compartimentele. Iată că, după atâția ani, mă întorc la dumneavoastră, în Sibiu, de data asta„, le-a spus Tamara Buciuceanu-Botez spectatorilor veniți sâmbătă seara să fie alături de ea, dar și să revadă filmul „Cuibul de viespi”.
Regizorul Tudor Giurgiu, directorul TIFF, i-a înmânat actriței premiul, Tamara Buciuceanu-Botez spunând despre acesta că „aduce oamenilor cultură și asta e cel mai mult”.
La rândul său, directorul TIFF a apreciat că filmul „Cuibul de viespi” este „o creație specială, unică” a cinematografiei românești și și-a manifestat speranța că „la filmul următor va avea ceva de lucru”, dând de înțeles că intenționează să o invite pe „Doamna comediei românești” să joace într-o producție regizată de el.
„E o icoană a unui mod de a face această meserie, de a fi actor într-o perioadă grea în România. Cred că seriozitatea în primul rând a caracterizat-o de-a lungul întregii cariere artistice. O carieră excepțională. De aceea, în acest an, la Sibiu ne-am gândit că odată cu aniversarea unei cifre rotunde a festivalului, ar fi extraordinar să o invităm aici, să fie alături de dumneavoastră și de a revedea un film care cred că va rămâne în istoria filmului românesc drept un film de referință„, a spus Tudor Giurgiu, înainte de a-i înmâna premiul actriței.
Spectatorii prezenți în Piața Mare a Sibiului la proiecția filmului „Cuibul de viespi”, realizat în urmă cu mai bine de trei decenii, au putut vedea și secvențe cu rolurile din filmele și spectacolele Tamarei Buciuceanu-Botez.
Realizat în 1986, la București, în regia lui Horia Popescu, acest film a fost aplaudat îndelung de cei peste 2.000 de spectatori prezenți sâmbătă seara la TIFF Sibiu.
TIFF Sibiu, ajuns la cea de a zecea ediție, continuă și duminică, ultima proiecție din festival fiind „Aventurile lui Nelly”, o producție germană, filmată la Sibiu. Acest film poate fi urmărit duminică seara, de la ora 22,00, în Piața Mare din Sibiu.