Despre această decizie, preşedintele columbian spune că nu va afecta lupta Guvernului împotriva culturilor ilegale şi a traficului de droguri.
„Faptul că permitem consumul de marijuana nu contravine cu angajamentele luate la nivel internaţional în privinţa controlării drogurilor şi nu va afecta politica noastră de a lupta împotriva traficului”, a declarat acesta, după semnarea decretului.
Creşterea, distribuirea şi comercializarea de canabis rămân ilegale. Ţara sud-americană a suspendat, anul acesta, stropirea culturilor, atrăgând atenţia asupra faptului că multe cazuri de cancer sunt legate de erbicidul glifosat.
Legea în vigoare permite posesia a maximum 20 de grame de marijuana sau cultivarea a 20 de plante pentru uz personal. Un studiu recent arată că 11,5% dintre columbieni au cunsumat marijuana cel puţin o dată.
Guvernul a anunţat că există mai multe companii, între care şi unele străine, care sunt interesate să producă şi să vândă canabis, însă nu există planuri de a legaliza total marijuana pentru consum recreaţional.
Columbia, centru al producătorilor de narcotice şi al traficanţilor, a deţinut unele dintre cele mai mari culturi de marijuana. Mare parte dintre acestea au fost exportate prin contrabandă în Statele Unite, după care cartelurile au început să producă un drog mai profitabil, cocaina.
Ţările care permit în prezent consumul de marijuana în scopuri medicale sunt Austria, Belgia, Canada, Cehia, Finlanda, Israel şi unele dintre statele din SUA.
Studii recente arată că marijuana ajută la tratarea durerilor şi atenuează simptomele de epilepsie şi ale altor boli.