„Am observat foarte multe comentarii care tin, mai degraba, de interesul unui partid sau al altuia, si din aceasta perspectiva an vazut oameni care sunt incantati si oameni care sunt dezamagiti. Daca vreti sa va spun un punct de vedere care sa reprezinte pozitia ALDE, sigur ca pentru partidele mari, este favorizanta varianta alegerilor intr-un singur tur si pentru noi, mai putin favorabila. Din aceasta perspectiva as fi putut sa spun ca ne intereseaza si ca ne dorim alegeri in doua tururi. Numai ca, anul trecut, a fost un „consens” in care partidele mari, inclusiv PNL, au sustinut sistemul de alegeri intr-un singur tur, pentru ca la vremea aceea PNL era favorizat. Intre timp, PNL a trecut pe locul doi, in sondajele de opinie si considera ca sistemul defavorizeaza si de aceea a pledat pentru modificarea sistemului actual de vot si revenirea la un singur tur de scrutin. Este o pozitie caracteristica pentru balbaielile pe care PNL le face de o buna bucata de vreme si care au dus la decredibilizarea PNL in ochii electoratului„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE a mai precizat că sistemul de vot este „un element de decizie politică”, care nu ţine de aspectul de constituţionalitate.
„Decizia de azi a Curtii trebuie pusa intr-un alt registru. Ea nu favorizeaza pe nimeni si nu defavorizeaza pe nimeni. Sistemul de vot nu tine de aspectul de constitutionalitate, ci este un element de decizie politica, care revine partidelor si, in final, Parlamentului, prin sistemul de legiferare. Practic, Curtea a aratat foarte clar ca nu este un subiect pe care sa il decida ea, ci ramane ca factorul politic sa hotarasca in continuare.
Putem oricand sa discutam despre sistemele electorale si ca atare, cred ca dupa alegerile din acest an, in viitorul Parlament, acest subiect va putea sa fie redeschis„, a conchis Tăriceanu.
Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că excepția pe art. 50 s-a respins ca neîntemeiată, iar cea pe art. 101 ca inadmisibilă.