Recent, consiliul local din Veneţia a introdus linii separate pentru localnici şi turişiti, la popularele staţii de vaporetto. Apoi, au interzis valizele cu roţi care produc zgomot puternic când sunt trase pe asfalt. Anul trecut, locuitorii Veneţiei au protestat faţă de viaţa tot mai scumpă din oraş şi de faptul că a devenit supraaglomerat. Mai mult, numeroase video-uri ce ilustrau comportamentul nepoliticos al turiştilor au devenit virale pe internet.
Acum, Veneţia ia noi măsuri, la doar puţin timp după ce Barcelona a întreprins acţiuni similare, în mod deliberat, pentru a descuraja sosirea turiştilor în număr atât de mare, pentru a elimina efectele negative resimţite de localnici.
Astfel, Veneţia va introduce contoare speciale pentru a vedea în timp real numărul persoanelor care se află în cele mai importante puncte de atracţie turistică din oraş, notează The Independent. Cifrele vor fi dezvăluite în timp real pe paginile social media oficiale ale oraşului, dar şi pe site-ul acestuia, în speranţa că vor determina astfel vizitatorii să evite supraaglomerarea unor zone precum Piaţa San Marco sau Palatul Dogilor, în loc să limiteze numărul de persoane.
De asemenea, autorităţile plănuiesc să introducă şi un sistem de taxare pentru cei care vor să viziteze Piaţa San Marco, ca o ultimă măsură, în cazul în care cea anterioară nu va funcţiona.
Membrii consiliului local s-au întrunit joia trecută pentru a discuta şi apropa cât mai repede planurile propuse de primarul Luigi Brugnaro şi consilierul pe turism Paola Mar.
Plata pentru accesul în Piaţa San Marco „este o măsură pe care o luăm în calcul, dar nu este una imediată”, a declarant Mar pentru ziarul local Il Gazzettino.
Edilii Veneţiei vor crea şi noi hărţi şi vor desfăşura campanii publicitare prin care să promoveze şi zone mai puţin vizitate ale oraşului.
Nu se ştie deocamdată când vor fi introduse contoarele respective, însă Brugnaro – care anul trecut a primit un ultimatum de la Unesco, potrivit căruia, daca nu se va face ceva, Veneţia va ajunge pe lista neagră a zonelor aflate în pericol – a anunţat că măsurile vor fi luate curând.
Veneţia primeşte în acest moment 30 de milioane de turişti pe an.
Taxarea vizitatorilor pentru a intra în centrul istoric al oraşului este o idee total nouă pentru Italia, dar nu şi pentru restul lumii. De exemplu, în anumite oraşe din China, se plătesc taxe pentru a vizita centrul istoric.