Chiar daca sfarsitul fiecarui an este momentul in care se anunta tendintele majore in materie de design, lucrurile nu sunt exact batute in cuie si evolueaza de la o luna la alta in functie de cerintele publicului si de noutatile din domeniu, scrie casadex.ro. Prin urmare, iata ca inceputul verii 2016 vine cu o serie de tendinte pentru casa, unele dintre ele reconfirmandu-le pe cele prezise in toamna anului trecut de catre specialistii in amenajari interioare si altele noi.
1. Stilul Scandinav – vedeta ultimilor ani
In ciuda faptului ca este caracteriziat printr-o simplitate uluitoare, stilul Scandinav demonstreaza ca este unul puternic, punandu-si amprenta pe tot mai multe locuinte din intreaga lume. Dar hai sa vedem care este secretul prin care a reusit sa cucereasca atat de multi simpatizanti. Secretul consta in faptul ca este un stil minimalist, practic, usor de abordat de catre oricine si de integrat in orice spatiu, indiferent de dimensiunile acestuia. Probabil ca celebrul deja stil nordic nu se va demoda nici in sezoanele urmatoare, motiv pentru care e bine sa-l iei in calcul pentru o eventuala renovare a casei. Toate indiciile pietei de profil arata ca aceasta alegere iti va mentine caminul in sfera locuintelor moderne ani buni de acum inainte. Asa ca nu este nevoie sa grabesti lucrurile si sa te ocupi, pe rand, de renovarea fiecarei camere in parte. Stilul Scandinav iti va acorda timpul necesar.
2. Tonurile de gri, baza cromatica a anului 2016
Cum era si firesc, odata anuntat stilul-vedeta al anului, se cereau clarificate si culorile cu care il putem insoti. Cele doua culori ale anului (Rose Quartz si Serenity), precum si o serie de palete cromatice din care ne putem inspira in definirea decorului casei au fost anuntate inca de la finalul anului trecut de Pantone, Institutul Culorii: Iata culorile primaverii 2016 in amenajarile interioare si in vestimentatie. Insa trebuie adaugat ca toate acestea pot fi asezonate cu succes cu diverse tonuri de gri care pot fi folosite atat in calitate de culoare de baza a decorului cat si in calitate de culoare de accent, in functie de preferintele fiecaruia dintre noi.
3. Echilibru cromatic pentru un decor armonios si fara cusur
Aceasta tendinta este una care ar trebui sa se numere printre tendintele mereu actuale, intrucat sta la baza compunerii decorurilor placute si confortabile din punct de vedere estetic. Cand nu suntem siguri ce culori si nuante sa asortam in amenajarea casei noastre, putem recurge la combinatia clasica alb-negru. Un decor in alb si negru, in care proportia celor doua nonculori este aleasa cu grija, ne permite sa jonglam si sa improvizam in alegerea accentelor cromatice.
Sa luam drept exemplu un living amenajat in alb si negru: simplitatea cromatica a acestuia constituie o baza ce poate fi accesorizata cu elemente si decoratiuni de culoare rosie, verde, galbena, mov, turcoaz si lista poate continua. Pe scurt, alegand sa ne decoram locuintele in alb si negru ne asiguram ca nu vom fi nevoiti sa recurgem la alte renovari prea curand. Combinatia de alb cu negru poate fi revitalizata in decursul unei singure dupa-amieze prin simpla schimbare a accesoriilor si textilelor din decor, in functie de culorile vedeta ale sezonului, astfel incat sa ne putem asigura ca avem un camin mereu la moda.
Citeşte şi Amenajări interioare: Trucuri pentru un spaţiu de locuit mic
4. Formele geometrice
Aceasta tendinta a anului 2016 recomanda introducerea in decor a formelor geometrice, cea mai simpla metoda de punere in practica a acesteia fiind alegerea unor finisaje cu imprimeu sau de forma geometrica. Mai trebuie subliniat ca cele mai indraznete dintre forme sunt considerate a fi si cele mai in voga. Iata, de pilda, hexagonul: daca suntem in cautarea unui finisaj atipic pentru baie, acum este momentul sa ignoram deja obisnuitele placi de forma patrata sau dreptunghiulara si sa cautam modele cu sase laturi. Suprafetele placate cu faianta hexagonala vor capta priviri si vor fi deosebite, ca sa nu mai spun ca vor fi cat se poate de la moda.
Tot in amenajarea baii, dar si in finisarea bucatariei putem utiliza si placile ceramice pe suprafata carora sunt pictate tot felul de linii, triunghiuri, cercuri, romburi si alte forme geometrice interesante.
5. Irizatii pretioase de auriu
O tendinta dificil de integrat in decor, dar despre care multi dintre specialistii in amenajari interioare spun ca ar fi un „must have” al anului 2016 este auriul. O culoare pretioasa, pretentioasa si dificila in acelasi timp aceasta isi poate gasi loc in casele noastre sub diverse forme: in irizatiile de pe suprafata placilor ceramice cu care ne imbracam pardoseala, in imprimeul unui tapet decorativ pe care il putem aplica pe un perete de accent, in irizatiile de pe fronturile unei piese de mobilier sau din blatul de bucatarie, sub forma unei vaze, a ramei unei oglinzi sau a unui tablou, sub forma elementelor metalice din compozitia corpurilor de iluminat etc. Important este sa aducem auriul in decor cu masura, in mici cantitati si sa-l folosim ca pe un parfum pretios si cu aroma puternica. In caz contrar riscam sa ne transformam caminul intr-un spatiu kitschos si dezagreabil.