„Nu toţi cetăţenii români din străinătate nu şi-au putut exercita dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Trăim într-o ţară în care responsabilităţile sunt pasate dintr-o parte în alta. Eu, ca om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul de ministru de Externe în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi„, a declarat Teodor Meleşcanu.
În cadrul unei conferinţe de presă, Meleşcanu a arătat că a avut doar 5 zile la dispoziţie pentru a remedia deficienţele de la primul tur prin suplimentarea numărului de ştampile şi cabine de vot în fiecare secţie, posibilitatea descărcării online a formularului necesar votului pe listele suplimentare, suplimentarea personalului diplomatic. „Singurul lucru pe care nu l-am putut realiza a fost suplimentarea secţiilor de votare, Biroul Electoral Central neputând oferi clarificări legale”, a spus de acum fostul şef al diplomaţiei româneşti.
Meleşcanu susţine că măsurile luate de el au dus la o creştere a numărului de votanţi din străinătate la 378.000, cifră pe care o socoteşte „record mondial absolut pentru România„. „Aceast cifră-record a fost posibilă tocmai prin adoptarea măsurilor menţionate. Nu au existat incidente grave. Românii au putut vota în bune condiţii, cu excepţia secţiilor de votare din Paris, Londra, München, Stuttgart şi Torino”, a spus ministrul.
Acesta a arătat că situaţia la care s-a ajuns se datorează faptului că Legea alegerii preşedintelui României este depăşită faţă de realitatea demografică a românilor, fiind nevoie de implementarea unor noi metode de vot cum ar fi înregistrarea prealabilă, votul electronic sau cel prin corespondenţă.
Teodor Meleşcanu, ministru Afacerilor Externe, a declarat, luni, despre organizarea alegerilor prezidenţiale din turul II din Diaspora că nu are nimic a-şi reproşa, în ciuda faptului că mai mulţi români din străinătate nu au reuşit să voteze nici în 16 noiembrie, în Torino şi Paris fiind alungaţi cu gaze lacrimogene, iar ministrul i-a invitat pe românii care stăteau la coadă la Paris să meargă să voteze la Nancy, la circa 300 de km depărtare.
„Nu avem încă o imagine generală. Ştiţi foarte bine că nu noi ne ocupăm, ci Biroul Electoral pentru Străinătate se ocupă de aceste chestiuni. Dar din câteva lucruri, din materialele pe care le-am primit şi noi de la ei sau care le-au transmis la BEC, rezultă că au fost aproximativ 380.000 de români care au votat în turul II. Vă rog să faceţi comparaţia cu primul tur şi o să vedeţi atunci ce au însemnat măsurile de fluidizare a votului. Dacă doriţi. Dacă nu, puteţi spune că nu contează câţi au votat, contează câţi au rămas pe dinafară. Câţi au rămas pe dinafară nu am încă cifra. Iar intervenţii cu probleme, cu un număr mai mare, care au protestat şi cu intervenţia poliţiei, nu au fost decât la Paris, Bonn şi la Londra şi la Castillon în Spania. Repet, nu noi ne ocupăm de aceste treburi”, a spus Teodor Meleşcanu.
Întrebat daca cei care ii cer demisia au motive intemeiate, Melescanu a răspuns: „Faptul că am crescut de două ori şi jumătate numărul de votanţi e un motiv de contestare, dar mai degrabă din partea PSD. În realitate, Iohannis a fost ales şi pentru că în străinătate a mers votul mai bine. Nu e numai votul din ţară. Aşa că nu văd… dar sigur e dreptul fiecăruia să conteste. Oricum, e o situaţie destul de complicată şi o să vedem ce se întâmplă. Nu am niciun fel de apăsare. Nu mai tot băga MAE, că nu are nicio atribuţie, nu are competenţe în domeniul ăsta, decât să pună la dispoziţie localuri, personal şi mijloace de comunicaţie”.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Românii au ieşit la vot în număr foarte mare în străinătate. 378.811 de alegători s-au prezentat la vot duminică străinătate, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 2014, potrivit datelor primite de BEC până luni, la ora 8.00. Potrivit BEC, cea mai mare prezenţă s-a înregistrat în Italia (96.724 alegători), urmată de Spania (83.153), Republica Moldova (35.630) şi Marea Britanie (25.930).
Potrivit BEC, în SUA au votat 17.710 romîni, în Germania – 17.510, în Franţa – 16.114, Belgia – 13.076 de români, Austria 9.565, în Canada – 6.472, Danemarca – 4.852, în Cipru 4.491, Olanda – 3.842, Elveţia – 3.745, Irlanda – 3.722, Grecia – 3.451, Ungaria – 3.249, Portugalia – 2.850, Luxemburg – 2.433, Emiratele Arabe Unite – 2.328, Cehia – 1.950, Norvegia – 1.902, Suedia -1.782, San Marino – 1.779, Australia – 1.506, Israel – 1.441, Slovacia – 1.321.
Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Vot masiv în Republica Moldova. FOTO şi VIDEO
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii din Diaspora au aşteptat ore în şir să voteze la secţiile din străinătate. Alegătorii din Germania, Franţa, Londra, Belgia s-au aşezat la coadă la secţiile de votare încă de sâmbătă seară. Cozi uriaşe s-au format şi la secţiile de votare din Chişinău, Torino, Verona, Viena, Berlin, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Stuttgart, Hamburg, Dublin, Oslo, Geneva. Românii care au stat la coadă la Consulatul din Torino s-au plâns că secţia s-a închis mai devreme cu 15 minute. Poliţia a folosit gaze lacrimogene la secţiile de votare din Torino şi Paris, unde sute de oameni nu au reuşit să voteze.
Citeşte şi: COZI URIAŞE la secţiile din DIASPORA. Sute de oameni nu au reuşit să voteze. INCIDENTE la Paris şi Torino
La primul tur al alegerilor prezidenţiale au votat la secţiile din străinătate 161.054 de români, şi atunci cei mai mulţi votanţi fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova.