Tiberiu Uşeriu, în vârstă de 42 de ani, a declarat, la întoarcerea în ţară, că este mândru de reuşita sa, dar că nu se consideră un sportiv de performanţă.
”Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Să ştiţi că mi-am dat seama acum că sunt un om ca toţi ceilalţi. Am avut probleme mari de sănătate şi mi-am dat seama că sunt muritor. (…) Eu nu consider că ce am realizat este cu adevărat o performanţă. Nu putem confunda sportul de performanţă cu ce am făcut eu. Este însă o performanţă pe plan sportiv amator, dar să nu confundăm lucrurile”, a spus Uşeriu.
El le-a mulţumit celor care au venit să-l aştepte la aeroport, mărturisind că este ”stânjenit” şi că nu se aştepta la acest lucru.
”Sunt puţin stânjenit de această primire şi sincer nu mă aşteptam. Am văzut pe Facebook că s-a făcut multă vâlvă. Nu ştiu dacă era cazul, dar sunt surprins plăcut şi îmi place că se întâmplă asta”, a mai spus el.
Uşeriu a povestit şi câteva lucruri despre cum s-a desfăşurat cursa pe care a câştigat-o: ”Strategia mea a fost să îi sperii de la început ca să nu se ţină după mine. Am avut competitori de elită, dar eu m-am speriat de ei, am fugit mai tare şi am câştigat. (…) Frigul a fost cel mai dificil de suportat. Am avut şi temperaturi de -52 de grade şi am avut şi degerături. Nu a fost mai greu decât mă aşteptam pentru că am fost foarte pregătit”.
Tiberiu Uşeriu a afirmat că participarea la această competiţie i-a împins corpul şi mintea la limite de care nu era conştient, precizând însă că a avut şi probleme de sănătate peste care a trecut cu bine.
”Am fost luat prin surprindere de multe ori, dar îmi place să ies din zona de confort şi de asta am reuşit să câştig. După cursă nici nu ne-am mai recunoscut între noi pentru că arătam groaznic. Ne-am felicitat toţi, dar abia a doua zi, după ce ni s-au dezumflat feţele, am putut vorbi. Am avut şi degerături, dar sunt normale la curse atât de lungi. Nu am dormit trei zile ca să obţin acel avans şi am avut şi halucinaţii, dar au fost destul de frumoase, nişte desene animate. Acolo totul în jurul meu era îngheţat, mâncarea trebuia lipită de corp ca să se dezgheţe, apa îngheţa instantaneu. Au fost şi părţi frumoase pentru că am văzut aurora boreală. A fost pentru prima dată, că nu merg în fiecare zi la Cercul Polar. Mâncarea mi-a ajuns, am şi adus înapoi pentru că m-am gândit la asta, dar la alte lucruri importante nu m-am gândit. Cum ar fi medicamentele, de care aş fi avut mare nevoie, pentru că deşi am avut asistenţă, aş fi primit doar aspirină care nu mă ajuta deloc pe mine, care am acum o infecţie la picior din cauza frigului”, a spus Tiberiu Uşeriu.
El spune că va lua o scurtă pauză de la alergare, timp în care se va ocupa de proiectele Tăşuleasa Social, însă a promis că va mai alerga la maratoane şi va încerca provocări chiar mai dificile.
”Pentru viitor am de muncă la Tăşuleasa Social. Sunt şi acolo competiţii cum este Via Maria Theresia, avem Şcoala de Munte de dus la capăt, dar pe plan sportiv nu mai vreau să aud de alergat măcar două săptămâni. Nu vreau să mă opresc aici. Am învăţat că am limite, dar încă nu mi le-am atins”, a mai spus Tiberiu Uşeriu.
De la Cluj, Uşeriu va pleca la Bistriţa.
Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat 6633 Arctic Ultra, o cursă de ultramaraton desfăşurată pe distanţa de 566 de kilometri în apropierea Cercului Polar, el conducând această probă extremă de la început până la sfârşit.
Uşeriu, care a terminat cursa accidentat la picior, a urmat un antrenament dur înainte de maratonul arctic. El şi-a petrecut iarna anului trecut în Pasul Tihuţa din Munţii Călimani, unde a alergat la bustul gol, a dormit în ger sub cerul liber şi a făcut baie la copcă pentru a rezista temperaturilor de la Polul Nord.
Tiberiu Uşeriu este originar din Bistriţa, iar pasiunea lui pentru alergat a început în 2012. În scurt timp, însă, pasiunea a devenit un stil de viaţă. Până să ajungă la maratonul 6633 Ultra, de la Polul Nord, el a mai participat la încă opt competiţii locale derulate pe distanţe mai scurte. În 2015, Uşeriu a alergat 172 de kilometri, din Pasul Tihuţa până în Cluj, fără oprire, iar de acolo încă 43 de kilometri în cadrul Maratonului din Cluj. La final, el a “vândut” kilometrii parcurşi şi a donat banii unei asociaţii care are în grijă 52 de copii cu insuficienţă renală.
În vârstă de 42 de ani, Tiberiu Uşeriu susţine cauza Tăşuleasa Social, pentru stoparea tăierii pădurilor României.
Maratonul 6633 Ultra presupune alergarea a 566 de kilometri în Canada, la Cercul Polar în condiţii meteo dificile. Temperaturile scad până la -50 de grade Celsius, iar vântul bate până la 200 de km/h. Din 2007, când a avut loc prima cursă, doar 20 din aproximativ 200 de participanţi au reuşit să finalizeze cursa.