În urmă cu 85 de ani, pe 18 aprilie 1930, bisericuţa de lemn din Costeşti, judeţul Argeş, a ars din temelii în timpul slujbei de Denie, scrie universulargesean.ro. În Vinerea Mare de dinainte de Paşte, o scânteie a declanşat iadul în Costeşti. Aproape toţi copiii satului, 116 la număr, au ars de vii, înghesuiţi fără scăpare în biserica de doar 24 de metri pătraţi.
Citeşte şi Izolarea blocului cu polistiren, problematică în cazul izbucnirii unui incendiu VIDEO
Biserica din Costeşti, minusculă, avea pe-atunci o vârstă ce depăşea două veacuri. Lemnul era putrezit, bârnele erau şubrezite, iar fiecare pas chinuia periculos podeaua. La fel ca toate bisericile vremii de prin partea Munteniei, n-avea uşă, ci doar o deschizătură joasă, lată de 60 de centimetri, cât să treacă un singur om, cu capul plecat. Deoarece spaţiul era foarte mic şi erau strânşi aproape 200 de oameni în Vinerea Mare, sătenii au încercat să îl convingă pe preot să ţină slujba afară. Până la urmă s-a hotărât însă ca în biserică să stea numai copiii – 116 elevi de şcoală primară şi elevi de liceu, cel mai mic, o fetiţă de numai opt ani.
În câteva clipe, podul bisericii era în flăcări, apoi a urmat o panică îngrozitoare, care i-a ucis pe toţi într-o biserică fără uşă
Era aproape de opt şi jumătate când s-a declanşat iadul în Costeşti. Slujba începuse de câteva minute. Dascălul a aprins o lumânare şi a aşezat-o în sfeşnic. Flacăra, la început plăpândă, a crescut şi a aprins o coroană din celuloid ce stătea deasupra sfeşnicului. Focul a fost stins iute de dascăl, strivit în bătăi din palme, stârnind zeci de scântei. Una singură s-a înălţat şi a pătruns, printre crăpături, în podul bisericii, locul unde erau strânse, de ani şi ani, coroanele vechi. În câteva clipe, podul era în flăcări, iar, înăuntru, copiii nu bănuiau nimic. A fost întâi fumul gros, care i-a învăluit, otrăvindu-i, moleşindu-le picioarele. Erau aşa de mulţi înăuntru că n-aveau loc nici să cadă. A urmat panica, o panică îngrozitoare, care i-a ucis pe toţi într-o biserică fără uşă.
Citeşte şi Nereguli descoperite în autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv
Fumul, ieşind în rotocoale din pod, a fost văzut de-afară de părinţi. Aceştia s-au îmbulzit la uşă, încercând să intre în micuţa biserică, să-şi salveze copiii. Ei se împingeau să intre, copiii se chinuiau să iasă şi nu reuşeau, tocmai din cauza părinţilor lor, care le blocau ieşirea. Au murit toţi, 116 copii.