Traian Băsescu susţine că luările de poziţie ale ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, pe probleme legate de justiţie, în special cele legate de abuzul în serviciu, „subminează credibilitatea SUA în România”.
„Noi avem un ambasador interesant, care reprezintă SUA. Ţineţi cont că sunt un om care a văzut şi a susţinut că avem nevoie de un parteneriat cu SUA. Nu sunt un antiamerican. Ce face acest domn ambasador este să submineze credibilitatea SUA în România„, a spus Traian Băsescu, la România TV.
Fostul preşedinte susţine că, în România, „abuzul în serviciu se utilizează politic„, în contextul unor „jocuri politice”, şi spune că decizia CCR privind abuzul în serviciu este una corectă. Mai mult, Băsescu este de părere de „abuzul în serviciu se utiliza la arestarea celor incomozi în perioada comunistă„.
Fostul şef de stat a făcut o paralelă între modul în care este sancţionat abuzul în serviciu în România şi în Statele Unite ale Americii.
„Iată o ultimă decizie în cazul guvernatorului Robert McDonald, guvernator republican în SUA, a Curţii Supreme a Statelor Unite. Acest guvernator fost acuzat de corupţie şi vreau să ştiţi ce capete de acuzare a avut: conspiraţie pentru comitere de abuz în serviciu, trei capete de acuzare privind săvârşirea de abuz în serviciu, şase capete de acuzare privind înşelăciune, alte două capete privind fals în declaraţii. Acest guvernator a fost achitat după ce a primit maşini Ferrari cadou de la un om de afaceri, rochii pentru soţie, împrumuturi în bani şi bani pentru campanie. L-au achitat pentru că nu a existat niciun act oficial prin care acest guvernator să fi făcut un serviciu acelei firme. S-a considerat că asta e treaba unui om politic”, a spus Traian Băsescu.
„Mă întreb, domnul ambasador Hans Klemm, care are o pildă în acţiunea curţii supreme a SUA, cum îşi permite să stimuleze revenirea la anii ’50 în aplicarea legii în România? Are domnul ambasador ca obiectiv distrugerea credibilităţii SUA în România? Şi el ştie că această decizie a curţii supreme este publică„, a adăugat oficialul.
Băsescu: E posibil ca oameni arestați preventiv degeaba să se adreseze justiției
Traian Băsescu a mai spus că unii procurori și judecători au făcut „abuzuri” în interpretarea abuzului în serviciu și că este posibil ca persoane arestate preventiv „degeaba” să ceară să li se facă dreptate.
El a mai spus că abuzul în serviciu nu poate fi raportat la „fișa postului”, ci la încălcarea unei legi, cu intenție și cu foloase necuvenite, lucru admis și de Curtea Constituțională care a cerut înlocuirea sintagmei ‘îndeplinire defectuoasă’ din articolul 297 Cod Penal cu sintagma „îndeplinește prin încălcarea legii”.
„Judecătorii au luat definiția „defectuoasă” din Codul Penal, de tip sovietic și au băgat oameni la pușcărie (…) Cred că mai devreme sau mai târziu, oameni care au suferit degeaba (…) se vor adresa justiției împotriva celor care au propus arestarea lor preventivă sau au aprobat arestarea lor preventivă„, a percizat Traian Băsescu.
Curtea Constituțională a României a decis, în luna iunie, că sintagma „în mod defectuos” cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz în serviciu se traduce „prin încălcarea legii”.
CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma ”îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înțelege ”îndeplinește prin încălcarea legii”, se arată în minuta Curții.
Judecătorii CCR au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constatat că dispozițiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.