Traian Băsescu continuă să o apere pe Elena Udrea şi arată cu degetul spre justiţie, spunând că aceasta este supusă la presiuni sau că se face prin abuzuri ale procurorilor ori prin şantajarea judecătorilor.
„In mandatele mele crearea unui sistem care sa se indrepte spre statul de drept a fost un obiectiv major. Am stimulat sa se faca legile, mica reforma in Justitie, am ales parte din oameni. Dar imi asum si cistigurile, si esecurile. Vad insa niste efecte ale noului Cod Penal si niste excese ale procurorilor cu arestarile preventive. In mandatul meu denunturile erau foarte putine, procurorii munceau pas cu pas si mai puneau in dosar si elementele favorabile acuzatului. Este un tip de justitie care se face sub o presiune formidabila”, a subliniat Traian Băsescu, la B1 TV.
Fostul preşedinte a apreciat că spectacolul reţinerilor şi arestărilor la care asistăm în ultima perioadă, precum şi informaţiile care ajung în presă din dosare, creând „isterie” în rândul populaţiei, arată că „pregatirea retinerii se face prin mijloace necinstite fata de un om care inca nu e condamnat”.
„Un om arestat are pe capul sau SRI, DNA, Curtea de Conturi, presa. Nu are nici o sansa. Denuntul a dobandit valoare de proba aproape. Eu nu pentru tipul asta de justitie am luptat. Nu am explicatie de ce s-a ajuns la asta. (…) Nu exclud posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte. Cei care trebuie sa tempereze erau judecatorii. (…) Arestarile in vederea obtinerii marturisirilor incalca drepturile omului si dreptul la demnitate”, a mai arătat Băsescu.
Traian Băsescu a subliniat că este necesară o lege a răspunderii procurorului, fiind, în opinia sa, singura cale prin care poate fi oprit procesul de „guantanamizare”: „Nu vreau sa atac justitia, nu vreau sa compromit ce s-a facut in mandatul meu. Procurorul sa o faca cu legea in mana. Imi aduc aminte de o doamna Iordache, au nenorocit-o, au bagat-o si la beci. A castigat femeia pe toate nivelurile, dar e nenorocita. Uitati-va la cei 18 vamesi de la Otopeni, achitati toti in toate instantele. Acum, statul roman trebuie sa le plateasca salariile. Nu ar trebui sa avem legea raspunderii procurorului? Imi pare rau, dar legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atat timp cat primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca”.
Citeşte şi Traian Băsescu, previziuni SUMBRE: Rusia nu se va opri până nu ajunge la gurile Dunării
Traian Băsescu a reluat teza Elenei Udrea, potrivit căreia arestul preventiv reprezintă o tortură. „Un om tinut in arest in mod abuziv fara probe concrete, doar pana spune ce vrea sa auda procurorul, e torturat. Arestul de la IGPR e tortura. Eu nu voi renunta. Justitia trebuie sa aplice legea si nu abuzul. In timpul mandatului meu au fost condamnati 9-10 ministri, unul nu a fost arestat. De ce trebuie arestat? Ma intreb de ce judecatorii nu tin cont ca orice om are dreptul la demnitate? Judecatorul care spune «du-te la arest 30 de zile», in acel moment il lipseste pe cel acuzat de sansa de a se apara. Eu nu discut aici cazul Elena Udrea, ci discut ceea ce ma revolta si mi se pare un derapaj de la ceea ce am lasat sa se construiasca in timpul mandatelor mele”, a punctat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a ţinut să sublinieze că una dintre marile probleme ale justiţiei româneşti o reprezintă judecatorii „şantajabili”: „O alta problema e legata de fostii ofiteri acoperiti printre magistrati. Pina in 2004, serviciile au considerat, ca de altfel si acesti magistrati, ca pot sa incalce Constitutia din 1991. Destui dintre ei au fost. Sunt unii dintre ei au fost. Ei, acesti oameni, de teama sa nu se afle ca au incalcat Constitutia din 1991, sunt santajabili. Stiti care e motivul pentru care am cerut sa se scoata cele 3 milioane de dosare ale fostei Securitati? Pentru ca ele erau folosite de unii din SRI sa santajeze. Ei, cei care au fost acoperiti, functioneaza in continuare”.