Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat că „la eveniment vor participa aproximativ 100 de persoane, tineri din România şi Basarabia, lideri şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania, Republica Moldova, jurnalişti români din jurul frontierelor şi Balcani, parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului”.
Potrivit sursei citate, organizatorii i-au invitat pe preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, miniştri, parlamentari, principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă. Deocamdată, nu există confirmarea participării preşedintelui şi premierului la evenimentul de la Izvoru Mureşului.
Luni, în prima zi a lucrărilor, temele abordate vor fi „Comunităţile româneşti din vecinătate şi din Balcani între afirmare identitară şi deznaţionalizare; De ce România nu face mai mult?”, „Comunităţile româneşti din Ucraina între presiunea asimilaţionistă a Ucrainei şi ameninţările Rusiei”, „Situaţia comunităţilor româneşti din Serbia. Românii/vlahii din Timoc între promisiunile Belgradului şi Bucureştiului şi realitatea deznaţionalizării”, „Comunitatea românilor din Serbia între problema retrocedărilor proprietăţilor româneşti din Voivodina şi presiunea pentru dispariţia celei mai vechi organizaţii româneşti”.
Eugen Popescu a precizat că în prima zi şi-au anunţat prezenţa preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Dumitru-Marcel Bujor, şi deputatul Eugen Tomac, membru al Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor din Camera Deputaţilor.
În a doua zi a universităţii va fi lansată campania ‘Lunile Tricolorului’, în cadrul căreia Platforma Civică ‘Acţiunea 2012’ va desfăşura un drapel tricolor de 150 de metri, care apoi va trece prin mai multe oraşe, ajungând la Chişinău.
Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni Bucureşti, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.