Băsescu: CSAT a aprobat prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România

Preşedintele Traian Băsescu a anuţat că CSAT a aprobat prezenţa pe teritoriul României a unor aeronava NATO împreună cu 200 de militari care, împreună, aviaţia militară românească, vor asigura poliţia aeriană. Totodată, Băsescu a anunţat care sunt şi obiectivele României la summitul NATO din Ţara Galilor.
Romania TV
03 sept. 2014, 15:16
Băsescu: CSAT a aprobat prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România

Obiectivul esenţial al României la summit va fi obţinerea angajamentului NATO privind întărirea întregului flanc estic al Alianţei, nu doar al celui nord-estic, cu Polonia şi ţările baltice. Cererea se întemeiază pe comportametul agresiv al Rusiei în zonă. „Obiectivele la summitul NATO sunt generate de evenimentele din Ucraina şi de ce a arătat preşedintele Putin în acţiunea Federaţiei Ruse, acţiune ce a ajuns la limite ce frizează iraţionalul. Câtă vreme nu respectăm acordurile internaţionale şi frontierele nu mai putem vorbi de raţional. Plecând de la aceste premise, România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei de la nord la sud, asta înseamnă şi introducerea României în sistemele de alertă şi capabilităţi de reacţie„, a declarat Traian Băsescu.

În al doilea rând, România va pleda pentru lărgirea sensului articolului 5 al Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord, cel care asigură sprijin militar mutual în cazul unei agresiuni armate faţă de statele membre. Se doreşte ca aplicarea articolului 5 să se aplice şi în cazul unor agresiuni de tip hibrid precum cel din Ucraina. „Este vorba de situaţiile în care un stat care nu recunoaşte, dar îşi trimite forţe fără însemnele unei armate, iar aceşti oameni coordonează punerea sub control militar şi politic al unor teritorii, dar care nu justifică aplicarea articolului 5. Când asupra unui stat se fac presiuni cu armate regulate la frontiere cu sprijin pentru cei care au apărut ca omuleţii verzi din Ucraina, este necesară o masare a armatelor NATO. Sperăm într-o redefinire a articolului 5, în funcţie de ceea ce a făcut Rusia„, a spus preşedintele României.

În al treilea rând, partea română speră ca aliaţii săi să reconsidere fundamentele relaţiei dintre NATO şi Rusia. „Vrem o definire clară a relaţiilor dintre NATO şi Rusia. Există un document fondator din 1997, când nimeni nu credea că Rusia va avea acţiunile de acum şi va trebui să dezbatem care este valoarea acestui document şi dacă principiile sale rămân valabile”, a conchis preşedintele.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

-Şedinţa CSAT a fost legată de prezenţa unor aeronave de luptă NATO pe teritoriul nostru, aeronave ce fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO care, împreună cu avioanele noastre, să asigure poliţia aeriană. Vor putea staţiona 200 de militari NATO în spaţiul de responsabilitate al României. Hotărârea a fost adoptată.

-Un alt punct a fost legat de posibila participare a ca stat coordonator în domeniul apărării cibernetice a Ucrainei. România îşi asumă programul ca lider coordonator pe unul dintre cele 4 programe de asistenţă pentru Ucraina, cel privind securitatea cibernetică.

-Statele membre NATO se angajează să nu instaleze baze permanente mari la frontiera de est a NATO. Cu asta am răspuns celor care prooroceau baze mari în România.

-Noi suntem într-un curs continuu de negocieri de trei luni: preşedinţia, MAE şi MApN. Nu s-a luat azi mandat pentru că nu era posibil. De aceea nu am putut face vizita în Turcia pentru validarea mandatului preşedintelui Erdogan. Obiectivele la summitul NATO sunt generate de evenimentele din Ucraina şi de ce a arătat preşedintele Putin în acţiunea Federaţiei Ruse, acţiune ce a ajuns la limite ce frizează iraţionalul. Câtă vreme nu respectăm acordurile internaţionale şi frontierele nu mai putem vorbi de raţional. Plecând de la aceste premise, România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei de la nord la sud, asta înseamnă şi introducerea României în sistemele de alertă şi capabilităţi de reacţie.

-Dincolo de realizarea capabilităţilor pentru tot flancul sunt modalităţi diverse de a se atinge aceste obiective. Voi vorbi după summit despre ele. În acelaşi timp, noi solicităm creşterea nivelului de interoperabilitate ale armatei României cu alte forţe ale statelor NATO, cu accent deosebit pe forţele navale, având în vedere forţa deosebită a flotei ruse de la Marea Neagră. Prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări. Un număr mare de exerciţii ale aliaţilor cu flota României şi a Bulgariei este de mare interes pentru România.

-Suntem interesaţi ca pe teritoriul României să existe structuri de comandă. De asemenea, am dori ca summitul să clarifice abordarea aliaţilor atunci când discutăm despre un război hibrid ca cel care se desfăşoară în Ucraina, adică un stat care nu recunoaşte îşi trimite forţe fără însemnele unei armate, iar aceşti oameni coordonează punerea sub control militar şi politic al unor teritorii, dar care nu justifică aplicarea articolului 5.

-Când asupra unui stat se fac presiuni cu armate regulate la frontiere cu sprijin pentru cei care au apărut ca omuleţii verzi din Ucraina, este necesară o masare a armatelor NATO. Sperăm într-o redefinire a articolului 5, în funcţie de ceea ce a făcut Rusia. Este un model de succes în statele slabe, ce şi-au neglijat apărarea, în statele corupte.

-Aşteptăm ca summitul să consemneze progresele şi să confirme dezvoltarea în continuare a sistemului antirachetă al NATO. Deocamdată, suntem la stadiul în care sistemul e în baza unei înţelegeri bilaterale România-SUA. Am vrea să se reconfirme continuarea procesului de instalare a scutului antirachetă.

-Aşteptăm consemnarea importanţei strategice a Mării Negre. Urmare şi a evoluţiilor din Ucraina, nu se mai poate evita sublinirea importanţei strategice a Mării Negre, mai ales dacă privim nu doar prin prisma cercului de foc al conflictelor îngheţate toate create de Moscova. Marea Neagră este înconjurată de un brîu de conflicte îngheţate ce pot fi acţionate de la un singur buton, anume de la Moscova. Acest lucru generează obligaţia statelor NATO de a lua notă de importanţa Mării Negre.

-Am dori ca Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare. Împreună cu armata moldoveană, state membre NATO pot face exerciţii comune de apărare, de intervenţii în caz de calamităţi. Dacă vor accepta autorităţile din Moldova ca astfel de exerciţii să se desfăşoare, va fi foarte bine.

-Vrem o definire clară a relaţiilor dintre NATO şi Rusia. Există un document fondator din 1997, când nimeni nu credea că Rusia va avea acţiunile de acum şi va trebui să dezbatem care este valoarea acestui document şi dacă principiile sale rămân valabile.

-SUA vor atenţiona cu certitudine partenerii din UE cu privire la obligaţia de a aloca 2% din PIB pentru apărare, pentru a recupera decalajul uriaş dintre ele şi Europa. Statele Unite au dreptate şi va trebui să găsim soluţii privind nevoia noastră de apărare şi mai ales de descurajare. Dacă am fi respectat în ultimii 10 ani această obligaţie, acum nu am mai fi fost atât de interesaţi să facem exerciţii comune, de stabilirea de baze NATO. Nu suntem singura ţară în această situaţie, dar viaţa ne învaţă că nu putem miza la nesfârşit să ne apere alţii.

-Trebuie să avem şi varianta acţiunii iraţionale, a celei care nu respectă dreptul internaţional.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). În şedinţa CSAT urma să se discute despre mandatul României la Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care se va desfăşura în perioada 4 – 5 septembrie a.c. în Newport (Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) și care se referă, în principal, la participarea României la misiunea NATO din Afganistan în anul 2015 şi la unele măsuri stabilite la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, în contextul situaţiei regionale actuale. Chiar dacă nu a fost anunţat pe ordinea de zi, participanţii la şedinţa CSAT ar putea discuta şi despre criza din Ucraina.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din Europa care a primit o moștenire de la un om care nu a ajuns niciodată acolo. Cum a fost posibil așa ceva
Capital.ro
A murit vocea de aur a României. Marea cântăreață s-a prăpădit chiar azi: Veșnic în inimile noastre!
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Călin Georgescu continuă să împrăștie informații false: i-a zis unui fost contractor CIA că NATO va ataca Rusia de la baza Kogălniceanu din România
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Corina Caragea, vacanță de coșmar. Nu vrea să mai audă de așa ceva
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
El este George, tânărul de 37 de ani din Tulcea care și-a pus capăt zilelor din cauza singurătății. Bărbatul se certase cu soția și avea ordin de restricție
Cancan.ro
Despărțire pentru Andra, la începutul lui 2025: 'Nu ne-am certat, doar că el are un…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Nu mai ajunge președinte în România: „Eliminat de oameni”
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Bărbat de 28 de ani urmărit de poliție în București după refuzul de a opri mașina
MediaFlux
TOȚI ROMÂNII CARE PLĂTESC FACTURI TREBUIE SĂ ȘTIE! S-a decis!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: marii chitariști ai rockului