Transportatorii solicită premierului să scoată în afara legii UBER

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită premierului Sorin Grindeanu, printr-o scrisoare deschisă, scoaterea în afara legii a tuturor platformelor care funcționează în România ilegal, fără a avea acreditare, autorizări, licențe, printre acestea menționând și UBER.
Filip Stan
21 apr. 2017, 08:17
Transportatorii solicită premierului să scoată în afara legii UBER

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), vă atrage atenția asupra pericolului pe care-l reprezintă activitățile de transport situate în afara legii în România. Intrarea pe piață a unor firme care fac transport neautorizat înseamnă aruncarea în haos a pieței de Transporturi, falimentul firmelor de Transport rutier, dar mai ales lipsa colectării, pe viitor, a taxelor și impozitelor la bugetul statului — atât de la actualii transportatori, care vor intra în faliment din cauza concurenței neloiale, cât și din partea celor care sfidează legislația și care vor declara foarte curând că așa cum nu fac transport de persoane, nu au nici încasări de bani, deci n-au pentru ce să plătească taxe și impozite. Din acest motiv vă cerem să analizați foarte bine situația creată de firmele care se sustrag de la prevederile legislației în vigoare, ascunzându-se în spatele unor platforme online și invocând evoluția tehnologiei pentru a se apăra de acuzațiile de sustragere de la legile în vigoare”, se spune în scrisoarea COTAR.

Organizația cere premierului să analizeze „pretențiile” companiei americane UBER de a se schimba legislația în țările în care firma a intrat pe piață. COTAR susține că UBER se laudă cu prezența în 75 de țări și cu faptul că se luptă cu legislația tuturor statelor, pe care o declară învechită, pentru că legile prevăd peste tot în lume anumite reglementări pentru transporturi și serviciile de taximetrie, pe care UBER recunoaște că le încalcă, dar se apără spunând că nu ei încalcă legea, ci chiar legea le încalcă lor dreptul la liberă funcționare în afara legii.

„UBER ne aduce în atenție chiar o recomandare a Comisiei Europene — în niciun caz o directivă — care le spune țărilor afectate de activitatea în afara legii a firmei UBER că ar putea să reevalueze posibilitățile de a accepta și acest tip de prestări servicii, dacă vor găsi o bază legală în acest sens”, menționează COTAR.

Organizația precizează că asta nu înseamnă că toate țările își vor „distruge” Transporturile și că vor crea haos ca să ajute firma UBER să câștige bani și să nu mai încaseze taxe și impozite la buget.

„De fapt, astfel de activități ascunse în spatele tehnologiei au acaparat deja, prin platforme online, nu doar activitățile de taximetrie sau de transporturi, în general, ci și serviciile de turism, consultanță, etc. precum și activitățile de comerț, astfel încât să nu se mai plătească taxe și impozite la bugetele țărilor afectate, printre care se numără și România. Așteptăm soluționarea acestei situații printr-o Ordonanță de Urgență care să scoată în afara legii activitatea tuturor platformelor care funcționează în România ilegal, fără a avea acreditare, autorizări, licențe, etc. Ordonanța de Urgență privind scoaterea în ilegalitate a activităților de transport care nu respectă legea deja este promovată de Ministerul Transporturilor și așteaptă avizul de la MAI, MDRAP și semnătura domniei voastre”, se arată în scrisoarea deschisă.

COTAR semnalează faptul că UBER a anunțat deja că vrea să acapareze și piața de transporturi de marfă și de curierat, dar ar putea lansa și un nou concept, prin care să se sustragă de la orice fel de plată către bugetul statului.

„Vă rugăm să analizați în ce fel face firma UBER ridesharing — activitate care nu presupune plată și care stă la baza motivării instanței Curții de Apel de la Cluj pentru ridicarea suspendării activității UBER — dar, în același timp, UBER declară că plătește taxe și impozite pe banii încasați în urma curselor efectuate. Vă rugăm să analizați decizia Curții de Apel de la Cluj, în favoarea UBER, care motivează prin faptul că UBER gestionează o platformă tehnologică, activitate care nu poate să echivaleze „cu activități de transport public’, însă, în același timp, chiar UBER s-a apărat în fața acuzațiilor aduse de COTAR, declarând oficial că la bugetul statului român ajung anual taxe și impozite pentru plățile încasate de șoferi în urma efectuării curselor — adică în urma activității de transport public. ANAF ar trebui să verifice felul în care se fac sau nu se fac aceste plăți, precum și legalitatea facturilor pe care UBER le emite, pentru activitatea declarată de ridesharing”, susține COTAR.

Potrivit scrisorii deschise, organizația solicită premierului să mai analizeze și faptul că toate activitățile declarate ca fiind de tip ridesharing în România funcționează fără respectarea legislației în vigoare în domeniul Transporturilor.

„Ținem să subliniem faptul că aceste activități nu reprezintă rezultatele evoluției tehnologiei, ci doar ilegalități comise cu ajutorul evoluției tehnologiei. Avem nevoie de această OUG pentru a ne putea continua activitatea fără să devenim victimele concurenței neloiale. Nu cerem bani, subvenții sau alte facilități, ci o singură reglementare care să dea voie organelor de control să-și exercite atribuțiile și să nu mai existe acești neautorizați care deja sunt mai mulți decât taximetriștii și decât transportatorii rutieri. Conform Constituției României, nimeni nu este mai presus de lege, iar Guvernul ar trebui să se asigure că nici firmele care declară că fac ridesharing nu sunt mai presus de lege”, se mai spune în scrisoarea deschisă.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă