Noua terapie, constând în combinarea unui medicament cu chimioterapia, a reuşit reducerea cu mai mult de jumătate a riscului de deces, comparativ cu tratamentul care utilizează doar chimioterapia pentru pacienţii cu metastază nescuamoasă şi fără celule mici.
Medicamentul, testat de compania Merck pe 616 pacienţi, este cunoscut sub numele de Keytruda, iar rezultatele obţinute ar putea presupune „o schimbare a practicilor” de imunoterapie împotriva acestui tip de cancer, a subliniat Leena Gandhi, lector de Medicină la Universitatea din New York.
Prezentarea succeselor obţinute de acest tratament a coincis cu rezultatele obţinute de o altă imunoterapie bazată pe medicamentul numit Opdivo, produs de compania Bristol Myers Squibb.
Acesta, administrat în combinaţie cu alte medicamente, a fost capabil să reducă progresia cancerului şi riscul de deces cu 42% comparativ cu chimioterapia la pacienţii care au cancer fără celule mici şi cu un nivel înalt de mutaţie.
Ambele rezultate depăşesc amplu aşteptările, estimate iniţial la circa 30%, notează postul de televiziune CNBC. Cele două metode au fost testate pe pacienţi care nu au încercat alte terapii, dar în organismul cărora cancerul deja s-a extins.
Potrivit lui Matthew Hellmann, expert la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, cancerul de plămâni este cel care are cea mai mare mortalitate în întreaga lume.
În total 234.000 de americani vor fi diagnosticaţi cu cancer de plămân anul acesta, dintre care 154.000 vor muri din această cauză.