Potrivit proiectului de lege privind compensaţiile financiare, deţinuţii care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare, dar au fost eliberaţi mai devreme de 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a recursului compensatoriu, ar putea beneficia de 5 lei pentru fiecare zi pe care ar fi putut să o câștige în baza legii recursului compensatoriu.
„Art. 9.
(1) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 1)
SAU
(2) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de ………….. lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 2)”, se arată în documentul citat.
Potrivit proiectului de lege, foştii deţinuţi trebuie să facă cerere în 6 luni de la data intrării în vigoare a legii (dacă intră în vigoare):
„Cererea de acordare de compensații financiare se poate introduce în termen de 6 luni:
a) de la momentul punerii în libertate a celui care solicită despăgubirea;
b) de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru situațiile de punere în libertate cuprinse între 24 iulie 2012 și intrarea în vigoare a prezentei legi”, se arată în proiect.
Potrivit sindicaliştilor din penitenciare citaţi de G4media.ro, în jur de 90.000 de foşti deţinuţi ar putea beneficia de compensaţiile financiare. Impactul pe buget ar fi de 70.000.000 de lei.
Compensațiile financiare astfel stabilite se acordă cu titlu de daune morale în cuantum întreg dacă persoana respectivă nu datorează obligații civile decurgând din proceduri penale.
Compensațiile ar putea fi plătite de către Administrația Națională a Penitenciarelor și/sau Ministerul Afacerilor Interne, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a deciziei comisiei. O a doua variantă ar fi ca plata să fie făcută de Ministerul Finanțelor Publice.