Turnul din Pisa (Italia) ar putea să-și piardă principala sa atracție, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de un grup de profesori de la Universitatea din Pisa, care de peste 17 ani au monitorizat celebra lucrare arhitectonică. Potrivit rapoartelor de monitorizare, care au măsurat indici din minut în minut, turnul pare să se îndrepte în timp: de la un grad de înclinare de 5,5, turnul a ajuns acum la un grad de înclinare 5. „Este ca şi cum ar fi întinerit pe parcursul ultimilor 200 de ani„, spune Salvatore Settis, membru al proiectului.
Nunziante Squeglia, profesor de geologie tehnică și co-autor al studiului, spune că acest fenomen a fost rezultatul extragerii pământului în baza turnului, care a avut loc între 1999 și 2001, în scopul prevenirii prăbuşirii sale. Astfel, între timp, el s-a îndreptat cu patru centimetri. Squeglia subliniază că procesul de stabilizare „a încetinit puţin, dar este încă în curs de desfășurare și va mai dura„. „Vorbim despre o variație de un milimetru, maxim doi pe an, dar asta nu e vizibilă cu ochiul liber ” , a spus el.
Construit în 1174 pe un teren nu tocmai potrivit, turnul din Pisa este unul dintre cele mai renumite monumente din lume și atrage mii de turiști în fiecare an. Stabilitatea sa a fost întotdeauna un mister și, în ciuda secolelor de viață și a numeroaselor cutremure, a rămas întotdeauna în picioare.