Programul OFICIAL de guvernare al lui Cioloş. Ce PREVEDERI noi au fost introduse şi care au fost scoase

Programul de guvernare al lui Dacian Cioloş a provocat mari controverse atunci când a fost publicat prima dată, mai ales că un domeniu, precum Transporturile, avea alocat doar o singură propoziţie. De asemenea, în timp ce în programul iniţial de Guvernare erau introduse alegerile comasate, mai apoi acestea au fost eliminate. În plus, varianta modificată şi lărgită a programului de guvernare prevede, printre altele, asigurarea standardelor ISU în şcoli, alocarea unui procent de 2% din PIB Apărării, dar şi asigurarea desfăşurării corecte a alegerilor.
Iulian Tudor
21 nov. 2015, 11:23
Programul OFICIAL de guvernare al lui Cioloş. Ce PREVEDERI noi au fost introduse şi care au fost scoase

Mulţi politicieni au criticat programul de Guvernare cu care a venit, duminică, Dacian Cioloş. Acesta conţinea iniţial 13 pagini, ca mai apoi marţi, să-i mai fie ataşate încă 7 pagini, introducându-se şi o nouă prevedere referitoare la creșterile salariale.

Vezi aici programul iniţial de guvernare

Aleșii au decis însă că nu vor adăuga cele șapte pagini noi în programul de guvernare, în care era asumată şi respectarea majorărilor salariale decise de Parlament, întrucât asta ar implica reluarea tuturor audierilor miniștrilor propuși, ceea ce nu este posibil. Așadar, programul de guvernare rămâne la cele 13 pagini, existând probabilitatea ca Executivul Cioloș să își asume restul de șapte pagini, după instalarea la Palatul Victoria.

Sistemul educaţional

Modificări sunt şi în privinţa Educaţiei. Principala modificare se referă la „începerea procesului de aducere a tuturor şcolilor la standarde minimale de funcţionare şi garantare a siguranţei (autorizaţii ISU, autorizaţii sanitare, prevenţie prin pregătirea pentru situaţii de urgenţă)”.

Guvernul vrea şi „continuarea procesului de elaborare a unui nou curriculum şi asigurarea condiţiilor de implementare, inclusiv pregătirea adecvata a cadrelor didactice”, inclusiv prin „restructurarea sistemului de formare iniţială a cadrelor didactice prin programe universitare de master”. Guvernul Cioloş vrea şi „dezvoltarea mecanismului actual de finanţare a învăţământului preuniversitar”.

Corelarea educaţiei cu piaţa muncii este un alt obiectiv nou al Guvernului, dar şi internaţionalizarea învăţământului superior (promovarea învăţământului, procesul de recunoaştere a diplomelor), acesta fiind, de altfel, şi una dintre solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la educaţie.

Programul de cercetare vorbeşte şi despre susţinerea cercetării.

Citeşte şi: Grapini: Efectele guvernării Cabinetului Cioloş îşi vor lăsa amprenta asupra viitorului Executiv

Alegeri electorale

Astfel, potrivit noului program de guvernare, Guvernul Cioloş renunţă la intenţia de a „întări” legislaţia privind incompatibilităţile, noua formulă vorbind doar despre „aplicarea strictă” a legislaţiei în vigoare.

Dacian Cioloş vorbeşte în noul program de guvernare şi despre „asigurarea măsurilor necesare asigurării bunei desfăşurării a alegerilor pentru autorităţile publice locale şi pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului României”, în vederea alegerilor din 2016.

Din document au fost eliminate prevederile referitoare la organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin şi comasarea tuturor alegerilor. „Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării”, se arăta în documentul iniţial.

Sectorul Transporturi

Un capitol dezvoltat din programul de guvernare este cel al Transporturilor, care în formula iniţială a conţinut o singură frază: „Valorificarea poziției geografice a României și transformarea țării într-un nod logistic regional.”

În document au fost adăugate apoi capitole și paragrafe noi, respectiv cinci paragrafe la capitolul „Transporturi”. Astfel, în noul program de guvernare, Dacian Cioloş doreşte un plan de reformă instituţională pentru companiile din subordinea/autoritatea Ministerului Transporturilor care derulează proiecte de infrastructură majoră în domeniul transporturilor şi îmbunătăţirea performanţei economice a acestor instituţii, scrie Mediafax.

Noul premier vrea şi elaborarea unui Cod de Transport, care să stabilească politica de finanţare a infrastructurii cu obligaţia asigurării unui procent din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în conformitate cu obligaţiile europene asumate precum şi introducerea taxelor partajate si/sau încrucişate între sectoarele de transport ale României. Acest Cod urmează să stabilească şi politica de tarifare şi taxare a serviciilor publice din domeniul transporturilor.

Noul Guvern se angajează şi să finalizeze obiectivele strategice ale României privind finalizarea fostului coridor IV de transport rutier precum şi a coridorului IV de transport feroviar Nord si Sud situate pe reţeaua de transport TEN-T Core.

Mai mult, se doreşte dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Henri Coandă, dar şi a celorlalte aeroporturi din ţară.

Dezvoltare socială

Totodată, la capitolul „Dezvoltare socială”, este introdus un punct referitor la majorarea salariilor. Aici, Dacian Cioloş face referire indirectă şi la măsura majorării salariilor bugetarilor cu 10%, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor:

„În materia drepturilor salariale și a pensiilor: aplicarea actelor normative deja adoptate de Parlament și respectarea deciziilor Curții Constituționale; revederea proiectului bugetului de asigurări sociale pentru 2016 pentru asigurarea unui raport realist între resursele existente și necesitățile sociale, care să permită analiza și sustenabilitatea proiectului de lege privind salarizarea unitară pe anul 2016, reducerea deficitului în sistemul de pensii publice.”

Citeşte şi: Programul de guvernare a fost MODIFICAT. Guvernul Cioloş păstrează majorarea salariilor. Ce s-a SCOS

Cultură şi sport

Premierul Cioloş vorbeşte şi despre proiecte din Cultură, astfel acesta voind să includă în Strategia Naţională a României 2020 a finanţării proiectării, construcţiei şi dotării unei noi săli de concerte în Bucureşti, alocarea de fonduri pentru consolidarea clădirilor de patrimoniu cu risc seismic, dar şi extinderea prerogativelor Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în sensul de a avea drept de veto împotriva autorizării unor construcţii în zonele de protecţie a monumentelor aflate în patrimoniul naţional.

În domeniul sportului, în noul program de Guvernare s-au adăugat alte două noi prevederi şi anume Guvernul vrea calificarea unui număr cât mai mare de sportivi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 şi maximizarea şanselor la câştigarea medaliilor, dar şi finalizarea de urgenţă a unei Legi a sportului.

Protecţia mediului

La capitolul Mediu, Dacian Cioloş vrea măsuri pentru „accelerarea tranziţiei economiei româneşti spre o economie verde” şi „întărirea capacitaţii instituţionale de administrare şi control a activităţii de exploatare a resurselor forestiere în special prin implementarea Codului Silvic si al Radarului Pădurilor”.

În programul iniţial existau doar două prevederi care au fost însă eliminate. Acestea erau: Adoptarea unui cod privind mediul înconjurător, care să reunească și să simplifice legislația privind protecția mediului şi conservarea biodiversității și a patrimoniului natural al României prin utilizarea rațională a resurselor naturale, consultarea cu societatea civilă și dezvoltarea de parteneriate sustenabile privind protecția mediului”.

Securitate naţională

La acest capital, în ultimul program de guvernare s-a păstrat doar prima prevedere. Astfel, în domeniul militar, Cioloş se angajează la susţinerea bugetului Apărării cu minimum 2% din PIB. Mai mult, programul de guvernare prevede „aprofundarea cooperării militare circumscrise Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, în special pe linia transferului de expertiză şi tehnologii pe linia dezvoltarii de capabilităţi critice”.

Există şi un capitol dedicat siguranţei naţionale şi luptei pentru prevenirea si combaterea criminalităţii organizate, transfrontaliere, a terorismului şi fenomenului radicalizării. Dacian Cioloş vrea şi securizarea frontierelor, în special a celei care este frontiera externa a Uniunii Europene, în vederea combaterii migraţiei ilegale, traficului de persoane, a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale.

Agricultură, turism şi fonduri europene

Sunt aduse modificări şi în privinţa sectorului agricol, fiind cuprinsă în programul de guvernare şi o menţiune cu privire la promovarea unui proiect de lege în vederea stabilirii unui sistem de irigaţii „modern si eficient”, dar şi susţinerea producătorilor autohtoni, prin „cartografierea produselor autohtone în vederea identificării produselor agro-alimentare de calitate pentru protecţia la nivel european”.

Programul de guvernare prevede şi date mai clare cu privire la absorbţia fondurilor europene şi promite modificări legislative pentru simplificarea procedurilor de accesare.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş acordă în noul program de guvernare mai multă atenţie Turismului, afirmând că Executivul său se angajează să crească numărul de vizitatori străini în România. „Sectorul turismului din România înregistrează un număr din ce în ce mai mare de vizitatori străini. De asemenea, România dispune de un patrimoniu cultural şi natural remarcabil. Turismul de nişa, cel cultural (precum cel legat de Festivalul Enescu), ecoturismul din Delta Dunării sunt doar din câteva din liniile de dezvoltare posibile în acest sector. Creşterea calităţii serviciilor, educarea şi profesionalizarea personalului din turism sunt instrumente prin care aceasta dezvoltare poate fi amplificată. Investiţiile în infrastructura vor sprijini şi valorifica aceste eforturi”, se arată în document.

Citeşte şi: Posturi de conducere, scoase la concurs de Guvern. Cioloş cere TRANSPARENŢĂ şi criterii de competenţă

Diaspora, societatea civilă şi IT

Este introdus şi un capitol cu privire la susţinerea diasporei.

Este introdus şi un capitol privind societatea civilă, stablinindu-se că Guvernul îşi propune „recâştigarea încrederii în consultarea publica şi dialogul civil ca instrument instituţionalizat de consultare a grupurilor active din societate asupra priorităţilor de politici publice cu precădere (dar nu limitative) din domeniile: economic, social, politici financiare şi fiscale, sănătate publica, educaţie, cercetare, cultură şi de preluare de sugestii privind noi teme de politici publice în domeniile menţionate sau în altele de interes pentru partenerii din societate civilă”.

În cazul domeniului IT, Dacian Cioloş vrea întărirea guvernanţei corporative la Poşta Română şi Telekom la nivelul celor mai bune practici internaţionale şi continuarea proceselor de privatizare dupa identificarea celor mai bune opţiuni.

Dacian Cioloş a precizat că până pe 15 decembrie vrea să se întoarcă în Parlament pentru a discuta pe larg, atât măsurile incluse deja în program, cât şi idei noi. De asemenea, şi miniştrii din Cabinetul său au declarat la audierile din Comisii că până la această dată vor veni cu un program concret de măsuri în cazul fiecărui minister.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Municipiul din România care s-a umplut de bani. Se află într-unul dintre dintre cele mai frumoase județe ale României. E campion la absorbția de fonduri europene, a luat peste 180 de milioane de euro și orașul s-a schimbat la față
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu va demisiona de la conducerea PSD dacă nu ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni