Un bust al scriitorului şi filosofului israelian Elie Wiesel, amplasat în piaţeta din Capitală ce-i poartă numele

Un bust al scriitorului şi filosofului israelian de origine română, Elie Wiesel, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace, a fost amplasat marţi în piaţeta din Bucureşti care îi poartă numele, cu ocazia Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului din România. Monumentul, realizat de sculptorul Marc Mellon, a fost donat Primăriei Capitalei de Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel”.
Alina Costache
09 oct. 2018, 15:22
Un bust al scriitorului şi filosofului israelian Elie Wiesel, amplasat în piaţeta din Capitală ce-i poartă numele

La evenimentul organizat în Piaţa Elie Wiesel din Sectorul 1 al Capitalei au participat şi primarul Gabriela Firea, ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, precum şi directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian.

În discursul său, Gabriela Firea a vorbit despre valorile pe care le-a lăsat în urmă, ca moştenire, Elie Wiesel, precum iubirea, umanitatea şi toleranţa, şi despre faptul că trebuie să le respectăm în această perioadă mai mult decât oricând.

„Monumentul este dedicat marelui om, în primul rând, Elie Wiesel, român, evreu, american, un om de la care am învăţat întotdeauna şi vom continua să învăţăm, pentru că a fost un luptător pentru pace, pentru umanitate, pentru toleranţă, pentru iubire. (…) Cred că tot ceea ce ne-a lăsat ca moştenire Elie Wiesel, mă refer la valori şi inspiraţie, este valabil în firecare clipă şi poate mai actual ca niciodată în această perioadă. (…) Vă doresc să aveţi cu toţii pace în suflet, iubire, înţelegere şi multă toleranţă”, a declarat primarul Capitalei Capitalei, Gabriela Firea, la inaugurarea bustului.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a vorbit şi el despre toleranţă şi acceptare şi despre faptul că oamenii nu trebuie să se supună urii, ci să fie fermi şi să preia valorile promovate de filosoful Elie Wiesel.

„(…) Nu ar trebui să existe niciun dubiu că aceste valori trebuie să fie de referinţă într-un viitor întunecat, aşa cum au fost şi în trecut. Nu avem voie să ne predăm în faţa apatiei, nu trebuie să lăsăm garda jos, nu trebuie să ne supunem urii şi intoleranţei. În schimb, trebuie să fim fermi şi să îmbrăţişăm valorile reprezentate de Elie Wiesel pentru a garanta evoluţia istoriei într-un sens pozitiv. (…) Să lucrăm împreună pentru a permite toleranţei şi acceptării să continue şi să se răspândească peste tot în lume”, a spus Hans Klemm.

El a felicitat Institutul „Elie Wiesel” pentru progresele făcute în ceea ce priveşte înfiinţarea muzeului Holocaustului în Bucureşti.

„Moştenirea sa e copleşitoare. Cum ar putea fi altfel? (…) Pentru că a jurat că nu va uita niciodată ororile din timpul Holocaustului, acest copil al Sighetului a făcut o promisiune încă dinainte să devină faimos prin literatura sa: întotdeauna când o fiinţă umană va fi persecutată, nu va tăcea. L-am întâlnit de câteva ori pe Elie Wiesel”, a spus şi ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash.

Elie Wiesel a murit în iulie 2016, la vârsta de 87 de ani. American de origine română, supravieţuitor al Holocaustului, el a fost scriitor, filosof, ziarist, profesor, eseist şi activist pentru drepturile omului.

În anul 1986, Wiesel a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace şi, împreună cu soţia sa, Marion, a înfiinţat Fundaţia pentru Umanitate „Elie Wiesel”.

Elie Wiesel a scris peste 50 de volume, iar prima lui carte, „Noaptea”, publicată în 1955, are la bază experienţele sale de la Auschwitz şi din lagărul de concentrare de la Buchenwald.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH