Mai multe persoane paralizate de la brâu în jos au putut să meargă din nou cu ajutorul unui dispozitiv care trimite curentul electric al semnalelor plecate de la creier în coloana vertebrală, ca urmare a unui studiu realizat de cercetătorii americani.
Studiul realizat de oamenii de ştiinţă din Centrul de Cercetare al Afecţiunilor la Coloana Vertebrală din cadrul Universităţii Louisville din Kentucky a fost deja publicat în mai multe publicaţii de specialitate din Statele Unite şi Europa.
Tratamentul numit stimulare epidurală foloseşte un dispozitiv creat iniţial pentru uşurarea durerilor de coloană. Compus din 16 electrozi, acesta este implantat sub locul în care s-a produs leziunea, acoperind zonele ce trimit către picioare semnalele plecate de la creier.
Implantul nu repară leziunile, ci doar ajută semnalele creierului să le ocolească şi să-şi atingă destinaţia, iar pacienţii nu reînvaţă pur şi simplu să meargă, ci au nevoie de perioade îndelungate de terapie fizică.
Ca urmare a acestui tratament şi a implantului folosit, mai mulţi pacienţi, dar nu toţi, au reuşit să meargă din nou cu ajutorul unui cadru metalic sau susţinuţi din lateral de două persoane.
Alţi pacienţi, au dat semne evidente de ameliorare, reuşind să-şi mişte picioarele şi chiar să stea la verticală, însă nu au putut totuşi să meargă nici ajutaţi.
Rezultatele cercetării au creat un imens optimism în rândul medicilor şi, mai ales, al celor care suferă de paralizia picioarelor şi speră să poată merge din nou într-o bună zi.
Marea provocare pentru cercetători este acum să înţeleagă exact cum funcţionează implantul pentru a putea reproduce şi îmbunătăţi efectele acestuia.
Oricât de ciudat ar părea, în acest stadiu oamenii de ştiinţă se află în faza observării unui efect fără a-l putea explica în întregime. Înţelegerea acestuia depinde de extinderea studiului şi aplicarea implantului la un număr cât mai mare de persoane paralizate.