11 scoli din 11 state europene, printre care si Colegiul National de Informatica din Piatra Neamt, au primit premiul „Scoala antreprenoriala 2015” (The Entrepreneurial School Award), in cadrul unei ceremonii ce a avut loc ieri la sediul Parlamentului European (PE) din Bruxelles. Distinctiile au fost acordate de organizatia Junior Achievement (JA) Europe in urma unei evaluari, realizate la nivel national si european, a celor mai bune unitati de invatamant in domeniul educatiei antreprenoriale.
Liceele au fost selectate in baza mai multor criterii, precum includerea unei viziuni si a unei strategii in procesul de educatie antreprenoriala, alocarea de resurse specifice, formarea profesorilor sau implicarea comunitatii locale si a sectorului de business. Aceste criterii urmaresc obiectivele Europa 2020 – Strategia de dezvoltare a Uniunii Europene, ce isi propune sa creasca inovarea si creativitatea, inclusiv prin antreprenoriat, la toate nivelurile de educatie si training.
„Este un premiu care ne onoreaza, dar ne si obliga sa promovam valorile, spiritul inovator antreprenorial si, nu in ultimul rand, bunele practici insusite de la colegii europeni. Misiunea organizatiei noastre este sa cream cetateni europeni, competitivi pe piata muncii, sa dezvoltam aptitudini pentru angajare si mai ales spiritul inovator specific mentalitatii antreprenoriale. Facem asta prin proiecte si parteneriate nationale si internationale in medii educationale si de afaceri. Prin ele dezvoltam competente profesionale IT, de cetatenie activa, de comunicare si leadership”, a spus Daniela Neamtu, directoarea Colegiului National de Informatica din Piatra Neamt.
Liceul a fost nominalizat in competitia europeana datorita participarii in programele educationale implementate gratuit de organizatia JA Romania si a initiativelor de promovare a antreprenoriatului.
Ceremonia de premiere a avut loc in prezenta mai multor membri ai PE, oficiali ai Comisiei Europene si consiliul director al JA Europe. Au fost premiate 11 scoli din Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Marea Britanie. Ceremonia a fost gazduita de Michaela Sojdrova, membra a PE.
„Sprijinul Parlamentului European reprezinta o resursa cheie pentru educatia antreprenoriala in Europa, avand in vedere publicarea raportului , ce solicita statelor membre UE ca, impreuna cu autoritatile regionale si locale, sa incurajeze si sa sustina initiativele de promovare a culturii antreprenoriale in randul tinerilor”, a spus Caroline Jenner, CEO JA Europe.
Reprezentantii Colegiului National de Informatica din Piatra Neamt considera ca educatia antreprenoriala inseamna nu numai pregatirea pentru a administra o companie, ci si modul in care pot fi dezvoltate abilitati si cunostinte antreprenoriale ce ajuta tinerii sa-si puna ideile in practica. Conducerea liceului promoveaza educatia antreprenoriala, integrand-o in procesul didactic la nivelul tuturor materiilor. Rezultatele acestor masuri sunt evaluate prin testari periodice.