Un nou SCANDAL în învăţământ. Mii de angajaţi din Educaţie PIERD bani odată cu ordonanţa privind salariile

Ordonanţa 20/2016 care trebuia să aibă ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate a dus la scăderea lefurilor pentru mii de angajaţi din învăţământ.
Iulian Tudor
14 sept. 2016, 07:11
Un nou SCANDAL în învăţământ. Mii de angajaţi din Educaţie PIERD bani odată cu ordonanţa privind salariile

Mii de angajaţi din Educaţie și-au dat seama, la începutul lunii septembrie că, de fapt, prin aplicarea HG 582 – normele metodologice ale OUG 20, le-au scăzut lefurile cu sute de lei. Sunt exact cei care, printre altele, calculează salariile și cei care semnează ștatele de plată. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli care pierd până la 800 de lei, dacă instituţia are mai puţin de 30 de clase, dar şi contabilii unităţilor şcolare şi secretarii, care pierd indemnizațiile de conducere, tot din cauza normării posturilor după numărul de clase. Pe de altă parte, majorările rezultate prin aplicarea corecţiilor sunt infime pentru cadrele didactice, cu sume cuprinse între 10-60 de lei, scrie mytex.ro.

Citeşte şi GRILĂ SALARIZARE PROFESORI: Ce retribuţii primesc profesorii pe 15 septembrie

Cei afectaţi de diminuarea salariilor i s-au adresat direct prim-ministrului pe pagina sa de Facebook.

Domnule Prim-Ministru ştiţi că, urmare a HG nr.582 din 10 august 2016, la şcolile gimnaziale care au mai puţin de 30 clase AU SCĂZUT salariile contabililor şi ale secretarilor ce au avut indemnizaţie de conducere până la 31.07. (în condiţiile în care volumul de muncă a rămas acelaşi)? Ştiţi că munca unui contabil nu depinde de numărul de clase? Ştiti ca la unităţile mici există numai un post la contabilitate şi unul la secretariat, iar la majoritatea unităților cu peste 30 de clase sunt câte două posturi la contabilitate și la secretariat – din care unul de conducere? Mă bucur sincer pentru colegii profesori cărora li s-au majorat salariile! S-a afirmat că nu vor fi diminuări salariale pentru nici un angajat din sectorul bugetar, dar conform acestei H.G. foștii contabili-șefi și secretari șefi au salariile diminuate!„, îi atrag aceştia atenţia premierului Dacian Cioloş.

Concret, ei se referă la articolul 10, alineatul 6 din HG 582/2016 care spune că „în situaţia în care drepturile salariale stabilite începând cu luna august 2016, utilizând salariile de bază prevăzute în anexa (…), la care se adaugă drepturile de la art. 10 alin. (2) lit. a) -e), sunt mai mici decât salariul de bază aferent lunii iulie 2016, se păstrează acesta din urmă, în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii„.

Din luna septembrie, angajaţii debutanţi din educaţie urmau să primescă salarii mai mari cu aproximativ 10%. În mai (ultimele date disponibile) câştigul salarial mediu net pe economie a fost de 2.063 de lei. Salariul mediu net în învăţământ a fost 1.945 de lei, iar în sănătate de 1.976 de lei.

Potrivit noii grile de salarizare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, are începând de luni un salariu de bază între 1.896 şi 2.361 lei, iar un profesor debutant între 1.700 şi 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime în învăţământ între 6-10 ani, salariul de bază va fi între 2.991-3.465 lei şi va creşte gradual, în funcţie de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

Salariu profesor grad 1: 1.896 lei – 2.361 lei
Salariu profesor debutant: 1.700 lei – 2.117 lei
Salariu profesor univ.: 2.991 lei -3.465 lei
sursa: OUG 20/2016

Citeşte şi Peste jumătate din bugetari primesc luna aceasta salariile majorate

Sindicatele au strâns nemulțumirile din teritoriu și au constatat că hotărârea de guvern menționată creează situații aberante. Cluburi școlare, școli primare și școli speciale rămân fără directori, iar alte unități rămân fără contabili-șefi, iar munca lor ar trebui să o facă directorul, care nu este calificat pentru asta ori nu (mai) există.

Este vorba de pierderea indemnizaţiei de conducere, dar şi a funcţiei de coordonare a contabililor-şefi, aceştia nu mai pot realiza bilanţul şi balanţa. Prin urmare, trebuie să preia obligaţiile financiar-contabile directorul unităţii de învăţământ, dar avem şcoli unde nu mai există directori, din cauza normelor din această HG şi OUG„, a explicat Ligia Mara, preşedinte al Sindicatului Învăţământ Preuniversitar „Diaconul Coresi” Judeţul Braşov, afiliată, prin Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

Concret, la cluburile sportive şcolare (CSȘ) cu personalitate juridică, cu un număr de grupe mai mic de 30, conform HG 582, nu poate fi normată funcţia de director. El, directorul, este ordonatorul de credite, singura persoană autorizată să preia toate responsabilităţile, inclusiv cele de natură financiar-contabilă. CSȘ cu mai puţin de 30 de grupe nu pot plăti salariile din august, neavând director. Potrivit Ligiei Mara, înainte, normarea era de 20 de grupe şi nu 30. În judeţul Braşov sunt 4 CSȘ–uri, iar trei sunt în această situaţie.

De asemenea, şcolile speciale fără internat şi cantină, cu un număr de 17 clase, nu se regăsesc în anexele HG 582/2016, ca şi şcolile primare cu personalitate juridică. De exemplu, în Beclean funcţionează Şcoala primară cu personalitate juridică, ce coordonează Şcolile primare Calbor şi Hurez, dar şi patru grădiniţe, şi care, conform actului normativ, nu va mai avea director, a explicat Ligia Mara.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
A fost aflat unul dintre secretele Lidl. Unde se fac produsele de la brutăria Lidl și ce conțin, de fapt. Retailerul german vinde zilnic zeci de mii de asemenea produse în România
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Românii, probleme în Schengen. Se schimbă regulile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Armata franceză cartografiază România pe fondul tensiunilor cu Rusia! Zona sensibilă pe unde rușii ar putea invada FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație