Un nou test rapid permite o mai bună diagnosticare a tuberculozei

Un nou test rapid pentru detectarea tuberculozei permite o diagnosticare mai bună a acestei maladii şi identificarea tratamentului corespunzător, potrivit rezultatelor unui studiu publicat luni în revista medicală britanică The Lancet, informează AFP.
Alina Costache
28 oct. 2013, 15:37
Un nou test rapid permite o mai bună diagnosticare a tuberculozei

Numit Xpert MTB/RIF, noul test de diagnoză permite detectarea bacilului Koch, care provoacă tuberculoza, în mai puţin de două ore, faţă de mai multe săptămâni cât durează metoda tradiţională, bazată pe analiza la microscop a sputei şi o radiografie pulmonară, în condiţiile în care evoluţia bolii la nivel global a rămas aceeaşi, scrie Mediafax.

Având în vedere că permite în acelaşi timp detectarea rezistenţei la rifampicină, principalul tratament împotriva tuberculozei în prezent, testul a primit în 2011 avizul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru examinarea pacienţilor seropozitivi sau susceptibili de a contracta o tuberculoză rezistentă.

Pentru a măsura eficienţa testului rapid în „situaţii reale”, echipa de cercetători condusă de profesorul Keertan Dheda, de la Universitatea Cap Vest din Africa de Sud, a supus un grup de 700 de persoane suspecte de tuberculoză testului rapid şi un alt grup de 700 de potenţiali bolnavi a fost supus analizei sputei.

Testul rapid s-a dovedit mai eficient în diagnosticarea cazurilor de tuberculoză confirmate ulterior printr-o cultură pozitivă, cu o rată de succes de 83%, faţă de numai 50% în cazul analizei sputei.

Acesta a permis, de asemenea, începerea mai rapidă a tratamentului, în 53% dintre cazuri încă din prima zi, faţă de 35% în cazul diagnosticării tradiţionale, şi reducerea numărului de pacienţi tuberculoşi care au abandonat tratamentul (8% faţă de 15%).

Dar, în ciuda tratamentelor începute mai târziu şi respectate cu mai puţină seriozitate din al doilea grup, evoluţia bolii peste două şi şase luni era în general aceeaşi.

Din punctul de vedere al profesorului Keertan Dheda, testul, care necesită utilizarea unui robot sofisticat şi costisitor, nu este neapărat cea mai bună soluţie pretutindeni, ci poate fi utilă într-o ţară ca Africa de Sud, care dispune de o infrastructură sanitară convenabilă şi unde cazurile de tuberculoză rezistentă sunt importante şi bolnavii nu răspund bine la tratament.

„Plasarea unor echipamente costisitoare în centre de îngrijire care probabil nu au curent electric sau dispun de personal necalificat şi prost plătit riscă să fie o sarcină delicată”, avertizează la rândul său cercetătorul danez Christian Wejse, într-un comentariu anexat articolului.

Aproximativ o mie de roboţi GeneXpert – construiţi de un laborator american, cu sprijin financiar din partea mai multor organizaţii – sunt deja operaţionale în toată lumea, conform Asociaţiei Médecins sans Frontières, care a contribuit la introducerea acestor roboţi în mai multe ţări africane şi asiatice.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)