Ioan Iovescu, senator UNPR de Timiş, susține că ideea de a reduce programul de lucru i-a venit mai demult, dar până acum i-a fi lipsit susținerea politică.
La aflarea veștii că există deja o țară în Europa unde angajații lucrează șase ore în loc de opt, politicianul a început să ceară părerile colegilor de partid.
Citeşte şi: Conducerea TVR a anulat decizia de reducere a timpului de lucru şi a salariilor angajaţilor
„Dumnezeu a lucrat minunat. Imediat cum am citit, aveam o întâlnire planificată cu domnul Oprea în care i-am spus: Da, o luăm în calcul. Discutăm”, a precizat Ioan Iovescu, potrivit digi24.ro.
Demnitarul susține că o astfel de măsură atrage numeroase avantaje, cum ar fi posibilitatea de a avea două joburi, care cumulate ar înseamna nouă ore lucrate în fiecare zi și mai mulți bani în buzunar. Totodată, unii angajați ar fi mai eficienți, susține demnitarul.
„Una este un randament la șase ore și alta e un randament este la opt ore. Cei care lucrează în fabrici pe bandă, nu este ușor ca opt ore să tragi. În momentul în care se reduce programul de lucru, au această posibilitate de a mai lua un job”, a adăugat Iovescu.
Managerii din domeniul privat susțin că nu i-ar deranja ca angajații să aibă un program mai scurt, atâta timp cât productivitatea ar fi aceeași. Cu toate acestea, reducerea orelor petrecute la serviciu ar putea atrage de la sine și o diminuare salarială.
Citeşte şi: Ţările în care oricine şi-ar dori să lucreze. Suedia testează programul de şase ore
Dacă Suedia este prima țară din Uniunea Europeană care a renunțat la programul de lucru de opt ore, senatorul Ioan Iovescu crede că România ar trebui să fie următoarea. Proiectul de lege ar urma să se materializeze, cel târziu anul viitor, susține politicianul.