Ungaria a respins un compromis al Estoniei referitor la reforma sistemului de azil

Ungaria continuă să se opună cu fermitate imigrației ilegale, iar Uniunea Europeană ar trebui să-și canalizeze eforturile în direcția apărării granițelor sale externe, a declarat luni ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, comentând o propunere de compromis a Estoniei cu privire la reforma regulamentului Dublin, ce reglementează soluționarea cererilor de azil în UE, relatează Reuters.
Filip Stan
04 dec. 2017, 16:45
Ungaria a respins un compromis al Estoniei referitor la reforma sistemului de azil

„Viziunea Ungariei asupra migrației este clară și de neclintit: considerăm că imigrația ilegală este periculoasă. Din cauza imigrației ilegale, Europa se confruntă acum cu un nivel de amenințare teroristă fără precedent”, a afirmat șeful diplomației ungare într-o conferință de presă la Budapesta, după o reuniune cu miniștri sud-est-europeni.

Ca răspuns la criza din 2015, când mai mult de un milion de migranți și refugiați au sosit pe coastele Greciei și Italiei, Comisia Europeană — executivul UE — a instituit un controversat sistem de cote pentru repartizarea acestora între statele membre, programul în acest sens încetând la finele lui septembrie. În iunie a.c., în urma refuzului lor de a accepta acest mecanism al redistribuirii migranților, CE a declanșat împotriva Ungariei, Cehiei și Poloniei o procedură de infringement (încălcare a dreptului comunitar).

După ce Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o propunere de instituire a unor cote obligatorii permanente și automate de redistribuire a refugiaților în statele UE, Estonia, care deține președinția semestrială prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, a venit cu o propunere de compromis ce prevede ca executivul UE să stabilească proporția de solicitanți de azil care să fie preluați de fiecare dintre statele membre, în principal în funcție de populația și PIB-ul statelor, mecanism însoțit de un sistem de „avertizare precoce” în cazul în care într-un stat membru riscă să sosească un număr disproporționat de refugiați.

Or, potrivit ministrului ungar de externe, orice fel de „încurajare” de noi sosiri de migranți în Europa ar fi împotriva intereselor acesteia, iar singura soluție acceptabilă pentru Budapesta ar fi oprirea imigrației ilegale, de preferință cât mai departe de granițele Uniunii.

Peter Szijjarto a evocat pe de altă parte un „conflict fundamental și de nerezolvat” cu opiniile formulate într-un recent interviu de ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn, care a îndemnat la instituirea unui mecanism legal de facilitare a imigrației în UE. Guvernul ungar vizează „oprirea imigrației”, în timp ce ministrul de externe al Luxemburgului „susține gestionarea ei”, a remarcat Szijjarto, potrivit Magyar Hirlap și MTI.

Șeful diplomației ungare a mai amintit cu acest prilej că țara sa a cheltuit „din banii contribuabililor ungari” 270 de miliarde de forinți (circa 860 milioane euro) pentru construcția gardului (antiimigrație ridicat la granița cu Serbia) și pentru apărarea granițelor. „Bruxellesul nu a contribuit la asta cu niciun forint. Atât despre solidaritate”, a conchis Szijjarto, citat de Magyar Hirlap și MTI.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!