„Este absolut îngrijorător faptul că un judecător al Curții de Apel București (Constantin Luchian Constantinescu) a devenit subiect al autosesizării Inspecției Judiciare pentru simplul motiv că a decis eliberarea din arest a primarului Piedone și cercetarea sa în libertate„, se arată într-un comunicat al CRJ.
Potrivit documentului, societatea trebuie să militeze pentru independența judecătorului, chiar dacă decizia acestuia nu este convenabilă publicului. „Sentința ori decizia unui judecător se ia ținând cont numai și numai de probele de la dosar. Judecătorul nu face sondaj de opinie pentru a afla ce își dorește populația. Judecătorul este supus numai legii și asta înseamnă stat de drept”, se arată în comunicat.
CRJ susține că sistemul judiciar românesc se află într-un pericol „iminent” dacă inspectorii Inspecției Judiciare se sesizează din oficiu cu privire la hotărâri judecătorești definitive, unele dintre ele intervenind în timpul procesului penal.
„În ceea ce privește tendința din ultimele luni a Inspecției Judiciare de a se autosesiza pentru că un judecător nu a declinat dosarul ministrului Oprea sau pentru că l-a eliberat din arest pe primarul Piedone ori pentru că alți magistrați au pronunțat anumite soluții definitive (întotdeauna sesizarea a fost din oficiu, niciodată la cererea unui justițiabil), acest lucru arată suspendarea tacită a statului de drept și trecerea la justiția populară. Pentru acest lucru suntem vinovați cu toții, ONG-uri de profil, activiști din zona drepturilor omului, presă și marea masă a magistraturii tăcute„, se mai arată în comunicat.
CRJ acuză Inspecția Judiciară că a devenit „un instrument de hărțuire” a celor care „încă” fac magistratură.
UNJR acuza Inspectia Judiciara ca incearca sa anihileze independentei justitiei si cere CSM sa ia pozitie publica
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) critica decizia Inspectiei Judiciare de a se sesiza din oficiu impotriva judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis eliberarea din arest preventiv a primarului demisionar a Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone calificand drept „inacceptabila si periculoasa” modalitatea in care intelege sa-si exercite prerogativele, potrivit unui comunicat emis de UNJR. Conform UNJR, prin asfel de actiuni Inspectia Judiciara se transforma „intr-un instrument de presiune impotriva judecatorilor, actiune ce are ca efect incalcarea independentei justitiei”.
UNJR aminteste ca decizia instantei se ia pe baza unor dovezi transmise in cazul de fata de procurorii DNA, dovezi care sa sustine aceasta masura preventiva. Avand in vedere dovezile procurorilor, judecatorul decide „in baza legii si a propriei constiinte” daca masura este temeinica sau nu.
„Interventia inspectiei judiciare intr-un moment in care hotararea judecatoreasca nu este nici macar motivata, este o presiune inacceptabila asupra acestui judecator si o amenintare la adresa independentei tuturor judecatorilor si o violare flagranta a statului de drept in Romania. La aceasta presiune se adauga si actiunile din ultimul timp a DNA care incearca sa puna presiune asupra judecatorilor pentru a decide intr-o anumita directie, actiuni ce pot fi cu usurinta percepute ca atentand la independenta judecatorilor„, arata UNJR.
UNJR informeaza ca „denunta cu hotarare orice presiune si orice atac la adresa independentei justitiei si il considera inacceptabil cu atat mai mult cu cat, in acest caz, vine de la o institutie care ar trebui sa apere independenta justitiei„.
Totodata, UNJR critica si DNA, afirmand ca „aceste actiuni de presiune asupra judecatorilor au avut ca punct alarmant de pornire un raport al DNA de la inceputul anului prin care erau criticate, fara echivoc, hotarari judecatoresti definitive date in cauze in care inculpatii au fost trimisi in judecata de DNA„.
Potrivit UNJR, actiunile Inspectiei Judiciare din ultima vreme o transforma in instanta de control judiciar.
„Toate aceste actiuni indreptate vadit impotriva judecatorilor care decid conform legii, propriei constiinte si pe baza probelor administrate in dosar, sa adopte o solutie sau alta, contrar propunerilor DNA, reprezinta anihilarea insasi a independentei justitiei”, mai arata UNJR, aratand ca solicita Consiliului Superior al Magitraturii ca de urgenta „sa-si indeplineasca rolul constitutional de garant al independentei justitiei si sa ia pozitie publica in acest caz„.