UNSAR: Noua lege RCA prezintă în continuare riscuri majore pentru piaţa de asigurări

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) susține că o serie de prevederi din noua lege RCA sunt contrare obiectivului de a stabiliza piața asigurărilor, se arată într-un comunicat al UNSAR.
Iulian Tudor
17 mai 2017, 12:21
UNSAR: Noua lege RCA prezintă în continuare riscuri majore pentru piaţa de asigurări

„UNSAR salută adoptarea proiectului de lege RCA de către Parlamentul României, moment care pune capăt unei perioade în care piața de asigurări RCA a funcționat defectuos și ale cărei urmări nu vor putea fi cuantificate mai devreme de un an, ținând cont de specificul acestei linii de business. În același timp, deși scopul declarat al acestui demers legislativ a fost de a stabiliza piața și de a-i asigura funcționarea optimă, o serie de prevederi ale legii sunt contrare acestui obiectiv”, potrivit comunicatului, scrie agerpres.ro.

Asigurătorii au arătat că, la nivel european, legile care reglementează domeniul asigurării RCA sunt elaborate la nivel de principii, iar aspectele tehnice sunt detaliate în legislația secundară, prin normele elaborate de autoritatea de reglementare.

Citeşte şi Deputaţii au votat pentru excluderea bicicletelor şi căruţelor de la obligativitatea de a avea asigurare RCA

„Însă în acest moment avem de-a face cu un proiect de lege stufos, care tinde să suprareglementeze piața. Mai mult, sunt atinse aspecte care țin de modul de funcționare a altor industrii — industria service-urilor auto și industria de transporturi”, au mai precizat reprezentanții UNSAR.

În ceea ce privește esența legii, principala critică pe care UNSAR o aduce este limitarea cheltuielilor de administrare și de vânzare, inclusiv taxe ale companiilor de asigurare la 25%.

„Prin această formulare a articolului de lege, principiul plafonării este menținut, o situație nemaiîntâlnită la nivelul Uniunii Europene, unde cheltuielile de administrare cad în sarcina fiecărui asigurător, principiile concurenței ducând la ajustarea acestora în mod natural, așa cum a fost de fapt și cazul pieței din România în ultimii ani. Așa cum UNSAR a enunțat deja în nenumărate rânduri, orice plafonare, fie că vorbim de un nivel de 25%, fie că vorbim de un nivel de 90%, încalcă Directivele europene în domeniu, riscând în continuare infringementul pentru România. Mai mult decât atât, prevederea nu aduce beneficii reale pentru niciuna dintre părțile implicate, deoarece pune presiune asupra calității serviciilor oferite și este extrem de dependentă de alte costuri asupra cărora asigurătorii nu dețin niciun control”, au subliniat reprezentanții UNSAR.

În plus, în momentul în care a fost stabilit acest cuantum, nu a fost luat în calcul faptul că o parte importantă a acestui procent, aproximativ o treime, o reprezintă contribuțiile obligatorii, stabilite prin lege, pe care companiile de asigurare le plătesc către ASF, Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul de Rezoluție sau Biroul Asigurătorilor Auto din România, reprezentând în special contribuții pentru protecția păgubiților.

Potrivit comunicatului, o altă prevedere care va duce la o creștere necontrolată a nivelului daunelor plătite de societățile de asigurare, care se va reflecta direct în prime, este modul în care se va realiza despăgubirea pentru reparația autovehiculelor avariate. Deși în acest moment este cunoscut faptul că pe piață sunt service-uri auto care practică prețuri pentru manoperă și piese mult peste costul oferit de reprezentanțele oficiale ale mărcilor auto, legea, așa cum a fost votată de către Parlament, prevede că justificarea costurilor pentru reparația unui autovehicul poate fi făcută atât prin sisteme de evaluare specializate, cât și prin documente emise în baza legii.

Citeşte şi Transportatorii au primit asigurări că problema tarifelor RCA va fi rezolvată până pe 18 mai

Pe de o parte, sistemele de specialitate menționate și-au dovedit deja utilitatea în practică și sunt utilizate deja atât de service-uri, cât și de asigurători în mod frecvent pentru polițele RCA și Casco. Pe de altă parte, o formulare ambiguă cum este ‘documente emise în baza legii’ oferă o breșă prin care reparatori de rea credință pot factura mult peste prețul pieței pentru reparația unei mașini, abuzând practic de faptul că dauna este acoperită de un asigurator, și fără ca legislația să îi impună cerințe stricte în ceea ce privește justificarea acestor facturi.

„Considerăm această prevedere paradoxală, ținând cont de faptul că legiuitorii au luat în calcul nevoia pieței de predictibilitate în ceea ce privește daunele, introducând în lege sistemul tabelar pentru reglementarea despăgubirilor pentru daune morale asociate vătămărilor corporale. Scopul introducerii în lege a acestui sistem cu puncte traumatologice realizat de specialiști în medicină legală, așa cum a fost adoptat de către Parlament, a fost în primul rând asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru persoanele prejudiciate, acesta având un efect direct în scăderea costurilor legate de instrumentarea daunelor și a costurilor de reasigurare, reducând presiunea exercitată în acest moment asupra primelor RCA”, au mai arătat asigurătorii.

Aceștia au subliniat că este imperativ ca tarifele de referință prevăzute în acest act normativ să nu dea naștere, în cele din urmă, prin intermediul legislației secundare, unei noi forme de plafonare a tarifelor RCA care ar conduce la destabilizarea acestui segment pe termen lung și cu efecte imprevizibile.

„Având în vedere aspectele menționate, UNSAR consideră că, în forma adoptată, noua lege răspunde doar parțial obiectivelor asumate la începutul acestui demers legislativ, și anume acela de maturizare a pieței și conferirea de sustenabilitate. Astfel, o reevaluare a unora dintre prevederile cuprinse în lege se impune, cu siguranță, în perioada următoare. În acest sens, UNSAR își exprimă disponibilitatea pentru dialog și o colaborare constructivă, care să ajute la crearea unui cadru echitabil și sustenabil pentru toate părțile implicate”, au continuat oficialii UNSAR.

Camera Deputaților a adoptat marți, cu 226 de voturi ”pentru”, 25 ”împotrivă” și 4 abțineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

„Această lege este tot ce se putea scoate mai bun în acest moment. Este un consens evident în piață cu principal obiectiv protecția consumatorului. Evident că sunt și nemulțumiri. (…) În principal, din punct de vedere financiar, mi se pare că lucrurile sunt sub control. Introducerea tarifului de referință este un lucru esențial pentru că la el asiguratorii se pot raporta în momentul în care emit noi tarife pentru viitorii asigurați. Tariful de referință se calculează statistic și reprezintă o medie a prețului pe un anumit segment de risc pe o perioadă de 5 ani în urmă”, a afirmat marți, la Parlament, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu.

Conform Autorității de Supraveghere Financiară, printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcționare a pieței asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referință și formula de calcul a acestuia; definirea categoriei clienților cu risc ridicat, precum și modalitățile prin care aceștia pot fi asigurați; explicitarea mecanismului decontării directe și principiile de aplicare.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
O femeie de 77 de ani a fost găsită moartă într-o fântână abandonată din Dolj
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre