Organizația Salvați Copiii România a donat, marți, secției de neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” echipamente medicale performante, necesare unei intervenții rapide în salvarea vieții unui prematur. Medicii vor avea astfel la dispoziție o masă radiantă cu modul de resuscitare și un incubator de terapie intensivă, în valoare totală de 30.000 de euro. Aici, anual, aproape 100 de nou-născuți cu prematuritate extremă, a căror greutate la naștere este cuprinsă între 500 și 1.500 de grame, sunt tratați. Donația a fost posibilă cu sprijin integral de la Oriflame România.
În unitatea de Terapie Intensivă Neonatală a spitalului sunt îngrijiți, anual, între 200 și 250 de nou-născuţi, o medie de 10% din numărul total de naşteri anuale, care în 2016 s-a ridicat la peste 2.550. Spitalul este unul esențial întregii Regiuni de Vest, fiind maternitate de gradul al III-lea.
Aceasta este cea de-a treia dotare pe care Salvați Copiii o face Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, la care au mai ajuns, în 2014 și 2016, echipamente în valoare de 11.600 de euro: un monitor de funcții vitale, patru pulsoximetre și o lampă de fototerapie.
În ultimii cinci ani, Organizația Salvați Copiii a dotat secțiile de neonatologie de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, Spitalul Municipal de Urgență și Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, valoarea totală a donațiilor ridicându-se la suma de 145.700 de euro.
În județul Timiș, rata mortalității infantile a fost, în 2016, de 7,5 la mia de copii născuți vii, dublă față de media raportată la nivelul Uniunii Europene.
„Este imperios necesară achiziţionarea incubatoarelor și a meselor radiante, de aceea mulțumim Organizației Salvați Copiii și Oriflame România. Prin intermediul acestora le putem oferi nou-născuţilor un ambient ideal, propice dezvoltării corespunzătoare, precum și desfăşurării în condiţii ideale a procedurilor terapeutice. Evoluţia nou-născuţilor poate fi imprevizibilă în lipsa intervenţiei terapeutice eficiente şi corecte, cu afectare ireversibilă. Ne sunt foarte utile aceste echipamente, având în vedere numărul mare de naşteri, incidenţa crescută a patologiei menţionate şi a faptului că incubatoarele pe care le utilizăm în prezent sunt la limita duratei de funcţionare prevăzute şi o defecţiune poate surveni oricând, perturbând conduita medicală şi punând în pericol viaţa nou-născuţilor”, a declarat Prof. Dr. Ilie Constantin, șeful Secției de neonatologie.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre rezultatele programului de reducere a mortalității infantile, subliniind nevoia unui program național complex.
„Lipsa supravegherii medicale a sarcinii și echipamentele medicale lipsă sau uzura celor existente sunt cauzele majore ale mortalității infantile. Cauze care pot fi prevenite, pe termen lung, și este rolul oricărei guvernări responsabile să se asigure că medicii au la îndemână, în spitale, tot ceea ce este necesar salvării copiilor născuți prematur. Programul Salvați Copiii de combatere a mortalității infantile este unul complex, care a arătat cât de mult contează să intervii acolo unde e necesar și să o faci consecvent: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut. Asta înseamnă copii salvați”, a declarat Alexandrescu.
„Orice implicare socială a unei companii este în același timp o investiție, acesta este crezul Oriflame România. O companie funcționează într-o societate și depinde organic de felul în care pilonii unei societăți funcționează. Salvând copiii născuți prematur, prin asigurarea echipamentelor medicale necesare în maternități, investim în sănătate și în felul în care România va arăta în viitor”, a declarat Karolina Georgieva, director general Oriflame România.
Dotarea este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 39 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 793.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, peste 3.100.000 de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.
Companiile pot ajuta la dotarea maternităților! Până la 31 decembrie 2017 pot alege să direcționeze 20% din impozitul pe profit datorat statului către Organizația Salvați Copiii și să sprijine acest demers. Formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei poate fi descărcat aici. aici.
Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero.