„În prezent, statul român se confruntă cu o gravă problemă: doar 29,98% din numărul estimat de imobile din România sunt înregistrate cadastral, conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Totodată, statistica arată că statul nu cunoaşte statutul propriilor terenuri, o problemă majoră având în vedere necesitatea de a demara proiecte noi de investiţii care de multe ori implică expropieri sau tranzacţii cu terenuri. Proiectul USR propune măsuri de încurajare a înscrierii imobilelor în cartea funciară şi reducerea taxelor pentru succesiune pe care cetăţenii sunt obligaţi să le plătească ca să utilizeze terenurile”, a explicat USR.
Iniţiativa a venit ca urmare a unei întâlniri cu cetăţenii a deputatului Cristian Ghinea, întâlnire la care acesta a fost sesizat cu privire la problema existentă în special în mediul rural, unde se preferă neacceptarea succesiunii din cauza taxelor foarte mari pe care le implică procedura succesorală, a menţionat sursa citată.
„Din păcate, primarii din România nu au accesat fonduri europene pentru a finanţa cadastrarea terenurilor şi multe localităţi au întârziat nepermis de mult procesul de cadastrare, care blochează proiectele noi de investiţii. Oamenii sunt obligaţi să plătească din propriile buzunare taxele pentru înscrierea imobilelor în cartea funciară şi pentru efectuarea succesiunii, ceea ce în special pentru oamenii din mediul rural înseamnă un blocaj pentru tranzacţiile cu terenuri agricole. Acest proiect poate fi soluţia pentru succesiunile nerezolvate pe mai multe generaţii şi terenurile necadastrate care nu pot fi nici vândute, nici comasate, nici exploatate”, a declarat Ghinea.
Potrivit proiectului, cetăţenii urmează a fi scutiţi de plata tarifelor pentru operaţiunile de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate în baza certificatului de moştenitor asupra imobilelor ce în natură reprezintă teren situat în extravilan, cu valoare de până la 50.000 lei, şi pentru operaţiunile de alipire a terenurilor cu orice fel de destinaţie, situate în extravilan. Scutirea este prevăzută pentru o perioadă de 10 ani.
„România are nevoie urgentă de finalizarea lucrărilor de cadastru general pentru a uşura procedurile de expropriere pentru lucrările majore ca autostrăzi, lucrări de irigaţii, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, pentru proiecte greenfield – cu toţii ştim că am pierdut de-a lungul timpului mai multe proiecte de fabrici auto pentru că primăriile nu găseau suprafeţe suficient de mari de teren. Din păcate, statul român nu a investit în programul de naţional de cadastru, astfel încât din imobilele cadastrate aproape 90% au fost realizate din fonduri private ale românilor şi ale firmelor româneşti. Proiectul pe care l-am depus vine exact în ajutorul oamenilor care realizează pe banii şi nervii lor acest program de infrastructură esenţial pentru dezvoltarea ţării”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean.
Proiectul de lege al deputaţilor USR va intra în circuitul parlamentar în sesiunea următoare.