„Decizia de a demisiona am luat-o pentru că solicitarea UDMR este inacceptabilă. Nu am fost de acord să semnez o OUG care să abroge un articol din Ordonanţa 9/2018. Acesta este singurul motiv, dar unul destul de important. Liviu Dragnea a încercat să mă lămurească că nu fac un lucru bun. (…) Faptul că nu am semnat este o asumare. Nu sunt de acord să anulez un articol. Am preferat să fac un pas în spate şi să rezolve problema cel care a şi girat-o. Am delegat dreptul de semnatură către secretarul de stat. Problema UDMR este singurul motiv pentru care am luat această decizie. Sunt lucruri pe care trebuie să le faci şi altele pe care nu poţi să admiţi să le faci”, a explicat Valentin Popa, într-o intervenţie telefonică la România TV.
Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţia de ministru al Educaţiei. Demisia lui Valentin Popa vine după ce în cursul dimineţii de joi a avut o întrevedere, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după ce UDMR a decis să suspende protocolul cu PSD ca urmare a prevederilor ordonanței privind predarea limbii române la clasele maghiare.
Valentin Popa făcea parte din Guvernul condus de Viorica Dăncilă de la începutul acestui an şi este al doilea ministru care demisionează din Cabinetul Dăncilă. De altfel, numele ministrului Educaţiei era vehiculat pe lista miniştrilor remaniabili. Joi dimineaţă, Valentin Popa a avut o întâlnire cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după ce UDMR a anunțat miercuri suspendarea protocolului de colaborare cu PSD din cauza ordonanței privind predarea limbii române la clasele maghiare.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă, nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE.
„Nu e vorba de reînnoire a protocolului de colaborare cu coaliţia de guvernare. În momentul când am semnat, am semnat pentru 4 ani şi, dacă nu o întrerupe cineva (colaborarea – n.r.), e în vigoare. Noi, în fiecare sesiune, facem o analiză. În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală, clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect. Sper că în această săptămână se va rezolva şi atunci, sigur, putem lua priorităţile legislative şi ale lor, şi ale noastre, putem discuta alte amănunte. Până atunci, nu există acest subiect. Până când nu se va rezolva acea problemă din ordonanţa simplă din august…”, a afirmat Kelemen Hunor, la Parlament, întrebat dacă protocolul de colaborare parlamentară cu PSD – ALDE este în vigoare sau trebuie reînnoit.
Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă referitoare la recunoaşterea comasării Universităţii „Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Concret, ordonanta 9/2018, prevede ca în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.
Mandatul lui Valentin Popa la Ministerul Educaţiei a fost presărat de numeroase scandaluri legate în principal de tipărirea unor manuale pline de greşeli.
Greşeli şi în manualul de Limba şi literatura română de clasa a VI-a