„Cred ca dezbaterea e in alta parte, insa la noi poate s-au accelerat lucrurile. Vorbim, intr-adevar, de un abuz, un abuz legat de exercitarea unui drept uman, pe care il au cei care au ajuns in puscarie, iar acolo, principalul scop este tocmai reabilitarea. Daca e vorba de exercitarea abuziva a unui drept, nu e cazul sa elimini dreptul, ci abuzul. Ori abuzul a venit din norme facute prost sau intentionat facute prost. De-a lungul anilor, am avut cate 4-5 carti scrise de catre oamenii care ajungeau in puscarie si dintr-odata au apărut sute de lucrări scrise de personaje cunsocute, iar asta a dus la o furie publică şi la o reacţie poate disproportionata a autoritatilor„, a declarat vicepremierul la o emisiune de televiziune.
Vasile Dâncu a precizat că în şedinţa de Guvern din această săptămână, o parte dintre colegii săi au cerut eliminarea dreptului de a mai scrie cărţi în puşcărie, însă „cei mai multi au fost pentru a corecta această normă”.
„Din pacate, legea are multe inadvertenţe, iar ministrul Justitiei incearca sa le corecteze. Am avut o sedinta de Guvern destul de lunga saptamana asta, in care s-a vorbit despre suspendarea acestei prevederi pana in 1 septembrie 2016, pentru a se gasi o formulare in lege care sa nu elimeni totusi acest drept.
O parte dintre colegii mei au votat pentru eliminarea acestui drept, dar cei mai multi au fost pentru a corecta aceasta norma. Daca este vorba numai despre opere stiintifice, cum scrie in lege, atunci trebuie sa definim ce e opera stiintifica„, a mai spus Vasile Dâncu.
Vicepremierul consideră că nu doar scrisul trebuie exploatat în puşcării, ci şi alte forme de exprimare, precum pictura sau sculptura. „Cred ca trebuie sa ne gandim mai departe si la modalitatea de a aduce si alte tipuri de creatie in puscarie: vorbesc de opere de arta, am putea gasi acolo in puscarie pictori sau sculptori. Artistii, in general, au si o capacitate emotională de a intra in bucluc si o lipsa de previziune si un talent care ii poate face sa nu fie usor de gestionat (…) Nu cred ca reducerea acestui drept e solutia. Guvernul asta a hotarat si la asta se va ajunge„, a conchis Dâncu.
Guvernul a decis suspendarea printr-o Ordonanţă de Urgenţă a legii prin care deţinuţii beneficiază de o micşorare a pedepsei dacă scriu lucrări ştiinţifice în spatele gratiilor. Guvernul a suspendat legea până la 1 septembrie 2016. Guvernul a luat această decizie prin „consens”, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, întrucât s-a considerat că s-a abuzat de acest drept în ultima perioadă.
„Guvernul a adoptat suspendarea până la 1 septembrie a articolului care prevedea că în cazul de lucrări ştiinţifice se consideră 30 de zile executate. Guvernul consideră că s-a facut abuz de drept prin utilizare excesivă”, a explicat Dan Suciu, arătând că această hotărâre a avut la bază şi lipsa unor elemente concrete prin care să se poată certifica faptul că o lucrare are caracter ştiinţific.
Guvernul încearcă să identifice un nou mecanism prin care să se poată reglementa aplicarea articolului care prevedea diminuarea pedepsei pentru scrierea de lucrări ştiinţifice. „Încercăm să vedem dacă e fezabil un asemenea mecanism„, a subliniat Suciu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că articolul nu se va aplica nici în cazul deţinuţilor care au deja lucrări scrise şi care au depus deja cereri de reducere a pedepsei.
CITEŞTE ŞI: Biblioteca Naţională expune cărţile scrise în închisori