Vasile Dâncu, despre scandalul „cărţi în puşcării”: „Nu e cazul să elimini dreptul, ci abuzul”

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat că legea care prevede reducerea pedepselor pentru deținuții care scriu cărți are anumite inadvertențe. Oficialul consideră că în cazul anumitor deţinuţi care au scris cărţi în puşcărie este vorba despre "un abuz legat de exercitarea unui drept uman", astfel că "nu e cazul sa elimini dreptul, ci abuzul".
Iulian Tudor
06 feb. 2016, 12:00
Vasile Dâncu, despre scandalul

Cred ca dezbaterea e in alta parte, insa la noi poate s-au accelerat lucrurile. Vorbim, intr-adevar, de un abuz, un abuz legat de exercitarea unui drept uman, pe care il au cei care au ajuns in puscarie, iar acolo, principalul scop este tocmai reabilitarea. Daca e vorba de exercitarea abuziva a unui drept, nu e cazul sa elimini dreptul, ci abuzul. Ori abuzul a venit din norme facute prost sau intentionat facute prost. De-a lungul anilor, am avut cate 4-5 carti scrise de catre oamenii care ajungeau in puscarie si dintr-odata au apărut sute de lucrări scrise de personaje cunsocute, iar asta a dus la o furie publică şi la o reacţie poate disproportionata a autoritatilor„, a declarat vicepremierul la o emisiune de televiziune.

Vasile Dâncu a precizat că în şedinţa de Guvern din această săptămână, o parte dintre colegii săi au cerut eliminarea dreptului de a mai scrie cărţi în puşcărie, însă „cei mai multi au fost pentru a corecta această normă”.

Din pacate, legea are multe inadvertenţe, iar ministrul Justitiei incearca sa le corecteze. Am avut o sedinta de Guvern destul de lunga saptamana asta, in care s-a vorbit despre suspendarea acestei prevederi pana in 1 septembrie 2016, pentru a se gasi o formulare in lege care sa nu elimeni totusi acest drept.

O parte dintre colegii mei au votat pentru eliminarea acestui drept, dar cei mai multi au fost pentru a corecta aceasta norma. Daca este vorba numai despre opere stiintifice, cum scrie in lege, atunci trebuie sa definim ce e opera stiintifica„, a mai spus Vasile Dâncu.

Vicepremierul consideră că nu doar scrisul trebuie exploatat în puşcării, ci şi alte forme de exprimare, precum pictura sau sculptura. „Cred ca trebuie sa ne gandim mai departe si la modalitatea de a aduce si alte tipuri de creatie in puscarie: vorbesc de opere de arta, am putea gasi acolo in puscarie pictori sau sculptori. Artistii, in general, au si o capacitate emotională de a intra in bucluc si o lipsa de previziune si un talent care ii poate face sa nu fie usor de gestionat (…) Nu cred ca reducerea acestui drept e solutia. Guvernul asta a hotarat si la asta se va ajunge„, a conchis Dâncu.

Guvernul a decis suspendarea printr-o Ordonanţă de Urgenţă a legii prin care deţinuţii beneficiază de o micşorare a pedepsei dacă scriu lucrări ştiinţifice în spatele gratiilor. Guvernul a suspendat legea până la 1 septembrie 2016. Guvernul a luat această decizie prin „consens”, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, întrucât s-a considerat că s-a abuzat de acest drept în ultima perioadă.
 
Guvernul a adoptat suspendarea până la 1 septembrie a articolului care prevedea că în cazul de lucrări ştiinţifice se consideră 30 de zile executate. Guvernul consideră că s-a facut abuz de drept prin utilizare excesivă”, a explicat Dan Suciu, arătând că această hotărâre a avut la bază şi lipsa unor elemente concrete prin care să se poată certifica faptul că o lucrare are caracter ştiinţific.
 
Guvernul încearcă să identifice un nou mecanism prin care să se poată reglementa aplicarea articolului care prevedea diminuarea pedepsei pentru scrierea de lucrări ştiinţifice. „Încercăm să vedem dacă e fezabil un asemenea mecanism„, a subliniat Suciu.
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că articolul nu se va aplica nici în cazul deţinuţilor care au deja lucrări scrise şi care au depus deja cereri de reducere a pedepsei.

CITEŞTE ŞI: Biblioteca Naţională expune cărţile scrise în închisori

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
David Popovici și Leon Marchand ar putea intra într-o cursă istorică la 200 m liber
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)