”Revizuim sistemul de recrutare în administraţia publică, vom avea un sistem mai apropiat de cel european, în două faze. O fază de competenţe, pentru funcţionarii din administraţia publică, pe baza unor concursuri de cunoştinţe, apoi pentru faza a doua, de abilităţi. Îi vom atrage prin salarii consistente, corelate cu celelalte posturi din zona bugetară. (…) Acum, pe aceeaşi categorie ocupaţională avem salarii diferite de la un minister la altul la studii egale, la competenţe egale. De multe ori e mai mare cu 50% într-un minister. Aşa ceva nu se poate. Apoi, ne trebuie o zonă de previzibilitate pentru carieră, de la trei trepte va trebui să construim un sistem cu mai multe trepte, care să fie motivant. Încercăm să facem un alt sistem de formare”, a spus Dâncu în emsiunea ”După 20 de ani” difuzată duminică de Pro Tv.
Totodată, Dâncu a subliniat că actualii angajaţi din administraţia publică nu vor fi daţi afară, dar vor fi nişte relocări din domenii unde sunt prea mulţi angajaţi, în locuri unde e lipsă de personal.
”Nu vom putea opera cu mai mulţi (angajaţi – n.r.) decât sunt acum. Pe parcurs, odată cu introducerea guvernării electronice, probabil că vor dispărea o parte din posturi, poate se vor transforma în personal contractual. În acest moment, avem în administraţie 160.000 de funcţionari publici. Restul, până la 1,2 milioane, sunt contractualii. După părerea mea, în acest moment lucrează un număr de 20% din posturile ocupate în România, este destul. (…) Acum facem studii, analizăm mandatele, vom stabili standarde de cost şi vom vedea de câţi oameni e nevoie. Nu începem cu austeritatea”, a explicat Dâncu.