Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) doreşte să reunească venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei în venitul minim de insertie.
Proiectul de lege privind venitul minim de insertie a fost lansat vineri in dezbatere publica, pe site-ul MMFPSPV.
Venitul minim de insertie va reprezenta un beneficiu de asistenta sociala ce va putea fi acordat familiilor si persoanelor singure aflate in dificultate, pentru a preveni si a combate saracia si riscul de excluziune sociala.
Situaţia de dificultate este situaţia în care se află persoanele care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viaţă, din cauze socio – economice, de sănătate şi/sau care rezultă din mediul social de viaţă dezavantajat, şi-au pierdut sau limitat propriile capacităţi de integrare socială. VEZI AICI: PROIECTUL DE LEGE
În funcţie de nevoile familiei, venitul minim de inserţie este acompaniat de alte măsuri de asistenţă socială complementare, acordate în bani şi/sau în natură, după cum urmează:
Sumele aferente venitului minim de inserţie se acordă, în principal, din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale.
Pentru situaţii de dificultate punctuale şi situaţii de urgenţă, familiile şi persoanele singure pot beneficia şi de alte măsuri de suport, respectiv ajutoare sociale de urgenţă şi/sau ajutoare sociale comunitare, acordate din bugetele locale şi, după caz, din bugetul de stat.
Beneficiile de asistenţă socială, componente ale venitului minim de inserție, se definesc astfel:
Introducerea venitului minim de insertie este planificata, conform propunerii de act normativ, pentru data de 1 iulie 2017. La acel moment, drepturile la venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei vor inceta de drept. Pentru obtinerea venitului minim de insertie, cererile vor trebui depuse cu 60 de zile inainte de intrarea in vigoare a noii legi.
Beneficiază de reglementările prezentei legi familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, care au domiciliul sau reşedinţa în România.
Familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă, denumiţi în continuare persoane fără adăpost, beneficiază de venit minim de inserţie numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale în care trăiesc.
Beneficiază de venit minim de inserţie şi familiile şi persoanele singure care nu au cetăţenie română, dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiene sau străini, denumiţi în continuare cetăţeni străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legislaţiei române;
b) sunt cetăţeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat, în condiţiile legii, o formă de protecţie;
c) sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legii
Poate beneficia de venit minim de inserţie, familia şi persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nevoile minime de trai şi de locuire, dacă îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de prezenta lege și ale cărei venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 lei, respectiv 1,400 ISR.
Venitul net lunar ajustat reprezintă suma care revine fiecărui membru de familie din venitul net lunar total al acesteia, după aplicarea coeficienților de echivalență corespunzători dimensiunii familiei, denumiţi în continuare coeficienţi de echivalenţă.
Coeficienţii de echivalenţă utilizați sunt:
a) 1 – pentru persoana singură sau pentru un singur membru de familie;
b) 0,5 – pentru fiecare persoană în plus, adult sau copil.
Venitul minim de insertie se va constitui din totalul sumelor aferente ajutorului social, alocatiei pentru familia cu copii si suplimentului pentru locuire. Acestea vor fi stabilite in functie de incadrarea veniturilor nete lunare ajustate in limitele urmatoare:
Cererea pentru acordarea venitului minim de insertie, impreuna cu documentele doveditoare si angajamentul de plata, vor fi depuse in format tiparit sau transmise in format electronic catre primaria localitatii.
Plata venitului minim de insertie se va face lunar, de catre agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala, in cazul ajutorului social si/sau alocatiei pentru familia cu copii. Aceasta se va face prin mandat postal sau intr-un cont bancar.
Plata suplimentului pentru locuire, in cazul ajutorul pentru combustibili solizi si petrolieri, se va face o singura data in fiecare an pentru toata perioada sezonului rece (adica intervalul cuprins intre 1 noiembrie si 31 martie). Plata suplimentului pentru locuire in cazul ajutorului pentru energie termica, energie electrica sau gaze naturale se va face direct la furnizori.
Ajutorul social va fi o suma de bani acordata persoanelor care au venituri sub pragul de saracie severa. Acesta va asigura necesitatile zilnice ale vietii.
Cuantumul maxim al ajutorului social va fi de 260 de lei pe luna (0,520 ISR) in cazul persoanei singure. Pentru familie, cuantumul maxim ce va putea fi acordat va fi calculat in functie de numarul membrilor, pornind de la valoarea de referinta de 260 de lei pe luna, la care vor fi aplicati coeficientii de echivalenta (1 pentru un singur membru de familie, 0,5 pentru fiecare persoana in plus).
Pentru persoana singura in varsta de peste 60 de ani, limita venitului net lunar ajustat si cuantumul maxim al ajutorului social va fi stabilita la 300 de lei (0,6 ISR).
Alocatia pentru familia cu copii va fi acordata pentru a preveni saracia copiilor si a stimula participarea acestora in sistemul de educatie. Aceasta va fi acordata in functie de nivelul venitului net lunar ajustat si numarul de copii.
Cuantumul lunar pentru familia care primeste ajutorul social si pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe luna va fi:
Familia monoparentala care beneficiaza de ajutorul social va primi un cuantum lunar al alocatiei de:
Pentru familia cu un venit net lunar ajustat cuprins intre 261 de lei pe luna (0,522 ISR) si 700 de lei (1,4 ISR), cuantumul lunar al alocatiei va fi:
Cuantumul lunar al alocatiei pentru familiile monoparentale cu un venit net lunar ajustat cuprins intre 261 de lei pe luna (0,522 ISR) si 700 de lei (1,4 ISR) va fi:
În familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, acordarea alocatiei va fi conditionata de frecventarea neintrerupta a cursurilor. Eventualele absente nemotivate, intreruperi sau repetari de an scolar vor duce la scaderea cuantumului alocatiei.
Suplimentul pentru locuire se acordă în cuantumuri diferenţiate, în funcţie de încadrarea venitului net lunar ajutstat, în limitele de venit stabilite prin prezenta lege, pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinţei de domiciliu sau reşedinţă pe perioada sezon ului rece.
Suplimentul constă în următoarele categorii de ajutoare pentru încălzirea locuinţei:
Suplimentul pentru locuire prevăzut de prezenta lege se acordă numai familiilor care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice.
Contravaloarea energiei termice furnizată în sistem centralizat, a cantităţii de gaze şi a energiei electrice consumate lunar de consumatorul vulnerabil, se evidenţiză în factura emisă de furnizori, denumită în continuare factură.
Consumatorii vulnerabili, respectiv familiile cu venituri medii nete lunare ajustate de 700 lei, respectiv 1,4 ISR, inclusiv, beneficiază de supliment pentru locuire, acordat din bugetul de stat.
Consumatorii vulnerabili, respectiv persoanele singure cu vârsta de 60 ani și peste, beneficiază de supliment pentru locuire, acordat din bugetul de stat în condițiile în care venitul net lunar al acestora este de până la 1.100 lei, respectiv 2,2 ISR.
Cuantumurile suplimentului pentru locuire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, se calculează în funcţie de veniturile nete lunare ajustate pe membru de familie, prin compensarea procentuală a cheltuielilor pentru încălzire, aplicată după cum urmează:
a) la valoarea de referință a ajutorului lunar pentru energie termică furnizată în sistem centralizat, calculat în limita consumului mediu lunar şi de preţul gigacaloriei;
b) la valoarea de referință a ajutorului lunar pentru gaze n aturale de 250 lei, respectiv 0,50 ISR ;
c) la valoarea maximă a ajutorului pentru energie electrică de 240 lei, respectiv 0,48 ISR ;
d) la valoarea maximă a ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri de 80 lei, respectiv 0,16 ISR .
Suplimentul pentru locuire se acordă persoanelor singure şi familiilor numai pen tru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă a acestora.
În situaţia în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în acelaşi spaţiu locativ, suplimentul pentru locuire se acordă în numele titularului contractului încheiat cu furnizorul din sistemul utilizat pentru de încălzirea locuinţei, respectiv furnizorul de energie termică în sistem centralizat, de gaze naturale sau de energieelectrică.