Veste bună pentru sistemul de sănătate. Vezi ce se va întâmpla cu salarizarea personalului medical

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, s-a declarat mulțumit de faptul că proiectul legislativ privind salarizarea personalului medical se bucură de susținere parlamentară, afirmând că, dacă va exista consens politic, și normele de aplicare a acestei legi vor fi elaborate astfel încât să se realizeze "un lucru bun".
Filip Stan
26 feb. 2015, 11:51
Veste bună pentru sistemul de sănătate. Vezi ce se va întâmpla cu salarizarea personalului medical

„E un proiect de lege pentru veniturile personalului medical, (…) deci intră și medicii și personalul mediu-sanitar. Sunt proiecte și propuneri adunate de la Colegiul medicilor și de la specialiști. Deci practica privată în spitalul public a mai fost mult discutată. Este, practic, modelul francez pe care îl aduce această inițiativă. Înțeleg că au semnat o sută și ceva de parlamentari, ceea ce mă bucură. Nu mă așteptam la un asemenea sprijin, dar cred că personalul medical merită un sprijin masiv din partea Parlamentului. (…) Nu este o lege care să îmi aparțină mie, de exemplu, sau vreunui coleg de-al meu. (…) Dacă toate forțele politice sunt pentru acest proiect, sunt convins că și la norme vom avea sprijin, dar la fel de multe păreri și opinii și sunt convins că vom putea face un lucru bun”, a declarat Nicolae Bănicioiu, joi, la Senat, unde a participat la o conferință pe teme medicale.

Potrivit Agerpres, Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că, atâta vreme cât proiectul se află în dezbatere parlamentară, cei interesați pot veni cu amendamente de îmbunătățire a legii.

Totodată, acesta a precizat că și normele de aplicare a legii privind salarizarea personalului medical vor fi realizate tot în urma unor dezbateri publice.

„Ne vom asigura în primul rând ca tot ce înseamnă program de lucru să se respecte, tot ce înseamnă gardă să se respecte. Deci nu vor fi astfel de interferențe (pacienții să fie direcționați către paturile private — n.r.). Normele le vom face tot prin dezbatere publică. Avem suficiente modele de succes în Europa care pot fi aplicate și în România și trebuiau aplicate în România de foarte multă vreme”, a mai spus acesta.

Întrebat cât la sută din tarife va ajunge la spital și cât la medici, ministrul a explicat că aceste aspecte încă sunt în discuție, dar există o propunere avansată de către specialiștii din domeniu potrivit căreia aproximativ 15% ar reveni spitalelor.

„Se discută. Propunerea de la specialiști a pornit undeva cu 15% care să fie partea care vine la spitale. Unul dintre fundamentele acestei legi este acela de a da posibilitatea spitalului de a face venituri proprii, deci de a ajuta și la finanțarea spitalului și la spijinirea medicilor care lucrează în spitalul public și care poate avea pacienți și în acest regim. Unul dintre punctele importante ale legii este de a da posibilitatea autorităților locale de a interveni pe bugetul de cheltuieli de personal al spitalului. Vor putea efectiv să intervină și să suplimenteze salarizarea personalului medical din spitalele din subordinea lor. (…) Vor avea posibilitatea de a plăti și de a-și atrage medici chiar și în comunități mai departe de centrele universitare mari”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, prin acest proiect ar putea fi combătut și fenomenul plăților informale în sistemul medical.

„Va fi redusă (prin acest proiect legislativ — n.r.) dimensiunea plăților informale pentru că nu va mai fi cazul respectiv. Dacă un pacient va dori neapărat un anumit medic, va avea posibilitatea să meargă în acel regim la medicul respectiv. (…) Important este să facem ceva să combatem (fenomenul plăților informale — n.r.) pentru a ajunge într-un cadru reglat, unde totul să fie impozitat, medicul să fie fericit, să fie și personalul mediu-sanitar atras să lucreze în România și să crească confortul și calitatea serviciilor medicale”, a mai spus Bănicioiu.

Citeşte şi: Ponta, către producătorii de medicamente: „Românii au dreptul să plătească acelaşi preţ ca în UE”

Servicii medicale ar putea fi prestate la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, numai în afara orelor de program al personalului solicitat și în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului (spitalizare continuă și de zi, activitatea ambulatoriului de specialitate), precum și programul de urgență din timpul gărzii, prevede o inițiativă legislativă semnată de 102 parlamentari.

„În spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, în regim privat, pot fi angajate numai de către personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepția cazurilor în care — la cererea șefului de secție din spital, cu acordul directorului medical și cu avizul favorabil al managerului — alți medici din sistemul public său privat sunt solicitați să îndeplinească actul medical, în condițiile legii”, prevede proiectul.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii dă asigurări că şi anul acesta vor fi deblocate posturi

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Singura băutură pe care medicii o recomandă pentru inimă și creier. Conține o substanță care îmbunătățește funcțiile organismului
Capital.ro
Doliu imens în PSD. O tragedie cum România nu a mai trăit: Nu există cuvinte să aline suferința
Playtech.ro
Traian Băsescu e la pământ! Fiica riscă închisoarea, este ştirea momentului în România. Prima reacţie...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
De ce plătesc românii printre cele mai mari taxe pe salarii, deși sunt cei mai săraci din UE și ce e de făcut: „Timpul s-a scurs demult”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Scandal cu David Popovici. Bunicul campionului, vorbe grele
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Prima reacție a lui Lucian Gubernea, bărbatul care a vrut să-i dea foc mașinii lui David Popovici. De la ce a pornit conflictul, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a înfuriat acum toată planeta. A anunțat public în fața tuturor: Nu recunosc!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Șoferii din Buzău, în pericol din cauza persoanelor care dislocă roci de pe versanți
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic