„În urma notificărilor primite de la asigurători privind schimbarea tarifelor de primă au fost identificate probleme în ceea ce priveşte corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule”, se arată într-un comunicat cu decizii luate de Consiliul ASF.
De asemenea, în cadrul controalelor care se desfăşoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie ASF informează că va urmări modul de calcul al primelor RCA şi, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislaţiei aplicabile, îşi rezervă dreptul de a sesiza şi Consiliul Concurenţei.
Totodată, ASF a decis eiminarea plafonului de 10% pentru reducerile comerciale care pot fi aplicate tarifelor, astfel că asigurătorii vor putea practica reduceri fără restricţii.
ASF a anunţat în noiembrie că va efectua, pe parcursul lunii decembrie, mai multe controale la companiile de asigurări, după ce acestea au notificat autoritatea în ultimele două luni că vor majora tarifele la poliţele RCA, preţurile urmând să fie de 4-5 ori mai mari în unele cazuri pe segmentul transporturilor auto.
Citeşte şi VESTE PROASTĂ pentru şoferi. Urmează scumpiri consistente ale poliţelor RCA
Autoritatea îşi propune, pe lângă controlarea companiilor care emit poliţe RCA pentru transportatori, să stabilească un model actuarial de calcul al RCA pentru aceştia, împreună cu Asociaţia Română de Actuariat, care să fie recomandat ca model de referinţă societăţilor de asigurări care au notificat creşteri exagerate ale tarifelor.
ASF vrea să efectueze controale „de anvergură” pentru verificarea cheltuielilor din cadrul companiilor de asigurări şi identificarea eventualelor „distorsiuni” (fraude, cheltuieli fictive, daune fictive, transferuri frauduloase de bani) în fluxurile financiare ale companiilor, care ar putea avea implicaţii asupra rentabilităţii asigurătorilor şi implicit asupra primelor de asigurare practicate.
RCA poate ajunge şi la 1000 de euro pentru Logan, spune UNTRR
UNTRR (Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România) este nemulţumită de lipsa autorităţii şi reglementărilor din acest domeniu în ultimii opt ani, care a dus piaţa RCA în pragul colapsului şi solicită Guvernului intervenţia de urgenţă pentru fixarea valorilor RCA la niveluri suportabile în România, potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii organizaţiei, scrie zf.ro. „Orice investigaţie a Consiliului Concurenţei devine inutilă într-o piaţă liberă RCA, dar care în scurt timp va intra în blocaj.
Singura investigaţie necesară ar fi cea a sistemului defectuos de gestiune al pieţei de asigurări din ultimii zece ani, care conduce în prezent la blocarea acestei pieţe”, se arată în comunicat. Imposibilitatea firmelor de transport de plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier şi la mutarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din România, şi poate conduce la o creştere a RCA pentru cei care supravieţuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurări RCA/carte verde din România la valori care pot trece de 1000 de Euro pentru un Logan!Dacă în 2013 cotaţiile uzuale RCA erau sub 1.000 euro/autovehicul de transport mărfuri sau persoane, iar cele excepţionale erau de 3.000 euro/autovehicul, în 2015 cotaţiile uzuale RCA pentru vehiculele de transport mărfuri şi persoane au trecut de 3000 de euro/vehicul şi au apărut în piaţă cotaţii de peste 100.000 de lei RCA/autovehicul.“Dacă astăzi cotaţiile excepţionale au ajuns să egaleze preţul unui camion utilizat, în acest ritm de creştere cu 100% anual, în 5 ani costul RCA va egala preţul unui camion nou de 96.000 Euro, iar cotaţiile excepţionale vor fi peste orice măsură”, mai spun reprezentanţii UNTRR.
Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă ţară semnatară a Sistemului Carte verde, având rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deţinătorul asigurării – daunele acoperite nefiind limitate la alte autovehicule avariate, ci acoperind orice daună materială creată, precum şi daunele referitoare la vătămări corporale, deces şi daune morale. “Lipsa de măsuri din partea Guvernului României condamnă industria transporturilor rutiere din România la faliment sau la mutarea activităţii în ţări învecinate cu politici economice responsabile şi asumă reducerea contribuţiei transporturilor rutiere adusă în principal din exportul de servicii, în PIB-ul României, implicit reducerea Produsului Intern Brut, care oricum este ultimul din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori”, mai spun reprezentanţii UNTRR.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a mai decis modificarea Regulamentului nr.16/2014 privind veniturile Autorității, în sensul reducerii unor taxe, tarife și cote aplicate societăților care activează pe piața asigurărilor și a pensiilor private.
Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire și de dezvoltare a piețelor reglementate și supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entităților din aceste sectoare.
Regulamentul modificat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe și cote pentru fondurile de pensii și scăderea cu 20% a unor cote și tarife pentru societățile de asigurări.