Incidenţa daunelor diferă în funcţie de vârsta şoferului, de judeţul unde conduce şi de puterea maşinii asigurate, scrie cugetliber.ro. Cu cât daunele sunt mai multe pe fiecare dintre aceste categorii, cu atât preţul este mai mare. Conform studiilor făcute în funcţie de preţurile practicate de brokeri, Constanţa va fi, anul viitor, cel mai scump oraş în ceea ce priveşte poliţele RCA.
Citeşte şi În 2015 se scumpesc curentul şi asigurarea auto, dar se ieftinesc carburantul şi tutunul
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani vor plăti, din 2015, sume exorbitante, pentru că pe acest segment se produc cele mai multe tamponări şi accidente. Totodată, la polul opus se situează persoanele de peste 60 de ani, care vor plăti sume modice pentru RCA, această categorie de persoane fiind şi cea care are cele mai multe facilităţi.
Diferenţe enorme de preţ între judeţe Oraşele aglomerate presupun plata unei poliţe de asigurare mai scumpe, mai ales atunci când vorbim despre Constanţa, Bucureşti şi, în general, estul ţării. La polul opus se situează oraşele din vestul ţării, unde frecvenţa redusă a daunelor şi, implicit, a accidentelor face ca RCA-urile să fie mai ieftine. Diferenţele dintre judeţe sunt uriaşe. Un tânăr cu vârsta de până în 30 de ani din Constanţa va plăti, pentru un RCA pe un an de zile, între 3.200 lei şi 4.300 lei. Dacă tânărul respectiv ar fi avut maşina înmatriculată într-un alt judeţ, cum ar fi Timişoara, Buzău sau Sălaj, preţurile s-ar fi situat între 2.000 şi 2.700 lei. Atenţie însă, calculul a fost făcut pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică medie, până în 1600 cmc, aşadar tarifele cresc şi mai mult pentru cei cu maşini puternice.
Citeşte şi Cod Rutier: De ce trebuie să mergi la Poliţia Rutieră chiar şi la o tamponare uşoară
Preţuri mici pentru cei în vârstă Un tânăr sub 30 de ani poate plăti de până la zece ori mai mult decât o persoană de 60 de ani care conduce acelaşi tip de maşină. Din cauza frecvenţei mari a daunelor (numărul accidentelor în care sunt implicaţi tineri este de peste două ori mai mare decât cel al accidentelor provocate de persoane peste 50 de ani), cea mai importantă diferenţiere a clientelei este făcută pe criterii de vârstă şi experienţă la volan. De exemplu, pentru acelaşi autoturism cu motor de 1,6 litri, pe benzină, un şofer de 22 de ani va plăti, pentru un an, între 3.200 şi 4.300 lei. Pentru aceeaşi maşină, însă pentru un şofer de 63 de ani, va rezulta un RCA între 640 şi 800 lei, pe un an de zile.
Şi şoferii între 30 şi 60 de ani vor plăti mai mult decât sexagenarii. Un şofer de 47 de ani va plăti, pentru o poliţă încheiată pe un an, între 650 şi 1.100 lei.
„ASF a comunicat faptul că societăţile de asigurări sunt în pierdere şi trebuie să majoreze tarifele RCA. Această normă, în loc să protejeze păgubitul, protejează firmele de asigurări şi bugetul lor”, a precizat, pentru Cuget Liber, Cristian Muntean, preşedintele ASSAI. Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) spune că anul acesta, preţul RCA pentru tinerii sub 30 de ani a crescut chiar şi cu 250%, iar din luna ianuarie 2015, ASF anunţă că se vor aplica noi majorări, de 30%.