Controverse privind salariile profesorilor: Majorarea s-ar putea face la retribuţia de încadrare

Salariile din învăţământ reprezintă unul dintre subiectele cele mai disputate din ultima perioadă. Începând cu 1 decembrie, profesorii vor primi cu 15 la sută mai mult. Majorarea însă, ar urma să fie aplicată doar la salariul de încadrare, spre nemulţumirea cadrelor didactice.
Iulian Tudor
23 oct. 2015, 06:05
Controverse privind salariile profesorilor: Majorarea s-ar putea face la retribuţia de încadrare

Am primit numeroase propuneri de la membrii de sindicat, ca majorarea să fie aplicată la salariul de înca-drare, motivat de faptul că, atunci când se doreşte con-tractarea unui împrumut, băncile cer adeverinţă pri-vind salariul de încadrare al solicitantului creditului, neavând niciun fel de relevanţă cuantumul brut al salariului de bază”, se arată în adresa trimisă, ieri, Ministerului Educaţiei, de Simion Hancescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, potrivit cugetliber.ro

Citeşte şi Victor Ponta, despre salariile profesorilor: „Guvernul îşi va respecta toate promisiunile asumate”

Simion Hăncescu mai spune şi că profesorii români sunt printre cei mai prost plătiţi profesori din Europa. Aceştia primesc aproximativ 5 euro pe oră, cadrele didactice din Luxemburg primesc 85 de euro pentru o oră de stat la catedră, dascălii din Danemarca sunt plătiţi cu 75 de euro pe oră, cei din Germania cu 54 de euro pe oră, iar cei din Finlanda cu 41 de euro pe oră. De asemenea, profesorii din Ungaria câştigă 16 euro pe oră, cei din Cehia – 17 euro, iar cei din Polonia – 25 de euro. 

Pentru a atrage cât mai mulţi tineri profesionişti în învăţământ, noua lege a salarizării ar trebui să prevadă un salariu brut de 2.600 lei pentru un debutant şi să ajungă, spre final de carieră, la peste 6.000 de lei salariu de încadrare. Ar fi un salariu care i-ar permite unui dascăl să trăiască decent. Aceste propuneri sunt discutate cu Ministerul Muncii, însă trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe, în Parlament”, a mai menţionat preşedintele FSLI. 

Potrivit unei alte grile, un director ar putea avea un salariu de 7.272 lei, iar un adjunct ar putea primi cât un inspector şcolar de specialitate, adică 6.874 lei, în timp ce inspectorul general ar putea ridica şi 7.692 lei. 

Deşi cifrele par să arate extrem de bine, salariile din învăţământ vor creşte treptat în mai multe tranşe.

Vă imaginaţi că nu vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 în integralitate aceste salarii. Rămâne să vedem procentul pe care îl vor aplica. Şi dacă este să ne luăm după situaţiile puse la dispoziţie de Ministerul de Finanţe, am avut un an economic bun şi ar exista şanse de mărire. Ştiu că la ultimele discuţii la care am participat s-a vorbit ca actualul salariu al debutantului, de 1.197 lei, să se dubleze şi să ajungă la 2.600 lei. Eu cred că aplicarea acestor măriri se va face gradual, până în 2018. De fapt, nu a existat o promisiune că vor fi mărite în totalitate, pentru că e clar că impactul bugetar ar fi aproape de imposibil”,  a spus profesorul Mitică Iosif, liderul sindicatelor din Constanţa care, a aprticipat la negocieri.

Citeşte şi Cu cât erau PLĂTIŢI primii profesori de facultate, în anii 1800. Sumele sunt incredibile

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)