Tanczos Barna a vorbit joi, la Palatul Victoria, despre contextul economic actual, care impune măsurile de austeritate anunțate deja de guvern, absolut necesare pentru resuscitarea bugetului și evitarea unui colaps economic al țării.
Vicepremierul a subliniat că România a atins un PIB-record pe cap de locuitor, însă ”această creștere a generat și dezechilibre care trebuie corectate”.
”România a văzut o regresare economică semnificativă, recuperând foarte mult din decalajul față de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Niciodată în istoria României nu am fost poziționați așa de bine în această regiune a Europei în privința PIB-ului pe cap de locuitor, cât și în privința altor indicatori macroeconomici. Dar această perioadă, această creștere a generat și dezechilibre care trebuie corectate.
Așa cum am spus și în ianuarie, în calitate de Ministrul al Finanțelor, această traiectorie va putea fi păstrată doar dacă gestionăm urgent vulnerabilitățile acumulate. Primul lucru care trebuie adresat și vulnerabilitatea corectată sunt deficitele gemene. Această situație, creată în ultimii 10-12 ani, o apăsare foarte mare pe tot ce înseamnă stabilitate, tot ce înseamnă predictibilitate în România”, a spus Tanczos Barna.
Vicepremierul a subliniat că problemele esențiale care trebuie rezolvate cât mai rapid sunt ”creșterea accelerată datoriei publice și deficitul bugetar”.
”Creșterea accelerată datoriei publice și deficitul bugetar sunt acele elemente care trebuie corectate în viitorul apropiat. Primele șase luni ale anului au fost marcate de provocări majore, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Știm foarte bine că în cursul lunii aprilie a început acea dispută între SUA și Uniunea Europeană pe taxe vamale.
Am avut situația scăderii economice și scăderii producției industriale în principalele țări al Uniunii Europene. Aceste lucruri au afectat și economia României. Am vorbit și trebuie să vorbim în continuare deschis despre faptul că deficitul bugetar este nesustenabil fără măsurile de corecție”, a spus Barna.
Vicepremierul a mai spus că măsurile de reformă trebuie puse în practică urgent.
”Acest deficit de 9,3 la sută, cu care am încheiat anul trecut, este o problemă semnificativă și timpul este foarte scurt. Suntem presați de timp pentru că am avut o perioadă cu foarte multe alegeri, am avut o perioadă în care România și-a asumat, prin mai multe documente. O să vină domnii miniștri și o să explice aceste corecții fiscal-bugetare, atât Uniunea Europeană cât și agențiile de rating cu care am vorbit în zilele trecute au spus că primele variante prezentate de România nu sunt suficiente, motiv pentru care am elaborat acest pachet”, a explicat el.