Premierul a fost însoţit de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, cei doi venind de la Iaşi, unde au participat la Conferinţa Naţională a Organizaţiei Femeilor Social-Democrate.
Sâmbătă după-amiază, la ieşirea din localitatea Vulturi, unde sunt depozitate conducte pe o lungime de câţiva kilometri pentru gazoductul Iaşi-Ungheni, sunt câţiva muncitori care sudează ţevi şi trei utilaje.
El a mai spus că va merge la Bruxelles împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă, pentru a discuta despre finanţarea europeană a celorlalte proiecte energetice comune.
„Gazoductul este unul din proiecte. Avem mai departe celelalte proiecte de interconectare energetică. România face cât poate de mult. Aici sunt 27 de milioane de euro, tot proiectul. 20 de milioane sunt ai României şi 7 din fonduri europene. Pentru celelalte proiecte care ţin de interconectarea cu energie electrică, cu staţiile de transformare, costă foarte mult. Orice putem obţine ca sprijin din partea UE vreau să obţinem. În sfârşit, să şi facem ceva din partea României pentru Republica Moldova”, a afirmat Victor Ponta.
Întrebat de jurnalişti despre termenul de finalizare a lucrărilor, Ponta a spus că nu contează dacă va fi decembrie, ianuarie sau februarie, important fiind că de anul viitor Republica Moldova „nu va mai depinde sută la sută de gazul venit dintr-o singura parte”.
„Haideţi să fim realişti. Că o fi decembrie, că o fi ianauarie, nu schimbă foarte mult. Trebuie făcută subtraversarea către Prut. Dacă va fi februarie sau decembrie nu e aşa important, important e că anul viitor Republica Moldova va fi legată energetic de România„, a mai spus Ponta, precizând că are încredere în constructor şi că acesta va primi banii atunci când va termina lucrarea, interesul fiind ca aceasta să fie gata cât mai repede.
Citeşte şi Ţeava pentru gazoductul Iaşi-Ungheni a ajuns pe şantier. Lucrările încep în scurt timp
Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.
Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iaşi – Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că şantierul respectiv ar fi abandonat şi că a dispărut conducta adusă la inaugurare.
„Astea sunt prostiile tipice, nu a dispărut nimic. Este licitaţie adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârşitul lui decembrie, până atunci. Eu înţeleg atacurile politice şi poveştile, eu vă spun că la sfârşitul lui decembrie veniţi cu mine să inaugurăm gazoductul”, afirma atunci Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a inspectat, în 20 septembrie, şantierul gazoductului din localitatea ieşeană Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic. Băsescu a spus că lucrările nu pot fi gata în decembrie, ci poate în februarie, adăugând că cei de la Uniunea Europeană ştiu ce se întâmplă pe acest şantier şi nu pot fi minţiţi că se termină în decembrie.
Consorţiul care construieşte conducta de gaze Iaşi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet şi IPM-Partners (România), a susţinut că va respecta termenul contractual pentru execuţia „firului principal” al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.