Victor Ponta spune că nu vede un conflict de interese în faptul că a sprijinit PRU din postura de membru PSD, aşa cum a făcut şi cu ALDE. Mai mult, Ponta spune că nu vrea să plece din PSD dacă este în continuare dorit acolo. „Nu o să fiu președintele la PRU, cum nu vreau să fiu nici președinte PSD. Un președinte de partid nu trebuie să meargă o dată pe lună la Înalta Curte cu partidul după el. Dacă e nevoie de mine în PSD, o să rămân în PSD. Dacă nu e nevoie de mine, o să văd ce o să fac. Depinde doar de conducerea PSD. Eu aștept doar să mi se spună unde e nevoie de mine”, a precizat Ponta.
Fostul premier l-a „înţepat” încă o dată pe Dragnea pentru că i-a promis funcția de președinte al Camerei Deputaților, după care s-a răzgândit şi spune că nu mai are nevoie de nicio funcţie. „Mi-a ajuns experiența de la Camera Deputaților. Nu sunt supărat, că în politică nu merge cu supărări. Nu am înțeles”, a punctat Ponta.
Ponta a mai vorbit despre PRU ca despre un partid care vrea să atragă voturile unor cetățeni care, din diverse motive, nu mai vor să voteze cu PSD: „PRU poate fi proiect de succes, de peste 5%, dar nu luand electorat de la PSD, ci reprezentand un electorat care nu mai vrea PSD si se simte reprezentat de un mesaj national, care sa nu fie constrans. Cand esti PSD 40%, nu ai voie sa fluieri in biserica. Trebuie să aiba grija sa nu cada in extremism, pentru ca limita este foarte subtire si delicata”.
Cât despre acuzațiile formulate de Dragnea, că PRU ar fi un partid apropiat de Moscova, și despre acuzațiile formulate de B0gdan Diaconu, că Dragnea ar avea legături cu spionajul rusesc, Ponta a comentat categoric: „Povestea asta cu Rusia, din ambele părți… dacă tăceau amândoi era mult mai bine. Nici Dragnea nu e spion rus, nici Diaconu. Mai bine să uităm de subiectul ăsta și să vorbim de lucruri serioase”.
Fostul premier spune că există riscul ca alegerile parlamentare din decembrie să fie fraudate şi vede în ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern privind suplimentarea secţiilor de votare din străinătate o pregătire a terenului în acest sens.
„Ce se intampla la MAI inainte de alegeri e important. Ciolos e clar ca doreste si face ce poate sa ramana premier si dupa alegeri chiar daca nu candideaza, suntem singura tara in care poti sa castgi fara sa participi”, a spus Victor Ponta.
Fostul lider PSD susţine că miniştrii numiţi în guvernul Cioloş după noiembrie 2015 sunt „oameni din zona Soros-Macovei, oameni cu idei fixe si extremiste cu dorinte politice, care au zis ca sunt societate civila si au dorit putere politica”. „S-a adoptat ordonanţa pe votul din diaspora. Sunt de acord să se voteze nimeni-nu-a-inteles cum. Nimeni nu va avea control, dar sa vedem cine va fi la MAI. Toate au ca scop un scor mic pentru partidele care nu il sustin pe Ciolos si mare pentru cei care il sustin”.
Referitor la fixarea datei de 11 decembrie pentru alegerile parlamentare, Victor Ponta spune că are ca scop oferirea unei perioade mai lungi de timp pentru ca „Cioloş şi miniştrii şi USR să se organizeze”. „Ceea ce e mai grav e ca, avand alegeri in 11 decembrie, cu siguranta nu avem anul asta bugetul pe 2017. Si atunci vei avea doar doua variante: sa te certi cu FMI si CE ca ai deficit peste 3% – ceea ce Ciolos si Iohannis nu vor face niciodată, ei mai bine se cearta cu romanii decat cu nemtii -, sau sa faci ca Basescu in 2010, sa tai sau sa maresti TVA. De aceea Ciolos are interesul ca noul buget sa fie votat dupa alegeri. Tineti minte 2009? Si Geoana, si Basescu spuneau ca o sa fie bune. A venit 2010 si a cazut tot”.
„Mai există varianta să taie de la cheltuieli. De la investiţii nu mai ai, deci taie pensii şi salarii. Sau cresc veniturile marind TVA. De aia nu vrea Ciolos sa fie alegeri devreme, ca atunci oamenii chiar vor iesi in strada”, a comentat Victor Ponta.