RomaniaTV.net: Liviu Dragnea vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte al PSD dacă veţi câştiga prezidenţialele. Lăsaţi PSD pe mâini bune?
Victor Ponta: PSD nu e un partid pe care un lider il „lasa” celorlalti. E cel mai mare partid din Romania si liderii sunt alesi in mod deschis, transparent, in structurile statutare.
Dosarele penale făcute pe bandă rulantă membrilor PSD vă afectează în competiţia prezidenţială?
Sustin independenta justitiei, asa cum am facut-o intotdeauna! Si cred ca lupta anticoruptie trebuie consolidata.
De ce ar trebui românii să vă voteze?
In acesti ani, am reusit, ca prim-ministru, sa pun Romania pe o directie mai buna. De la tara intrata in deriva din cauza austeritatii, anul trecut am ajuns economia cu cea mai mare crestere din UE. De la absorbtia dezastruoasa de 7%, am ajuns la peste 40%. Am dat inapoi salariile şi pensiile tăiate în 2010, am creat peste 200.000 de noi locuri de munca, am redeschis spitale si am marit bugetele pentru educatie si sanatate, am crescut salariul minim, am scazut TVA si CAS. Am scos tara din izolare si lucram, in prezent, la mari proiecte de investitii.
Am realizat toate acestea avand la Controceni un inamic hotarat sa ne blocheze fiecare miscare. Insa Romania are o nevoie de o echipa de lideri care sa o traga in aceeasi directie. Vreau si pot sa fiu presedintele care ii uneste pe romani in jurul obiectivelor comune ca natiune.
Care este principalul punct slab al contracandidatului dvs., Klaus Iohannis?
Am avut incredere in el, dar s-a inconjurat de cei care au taiat pensii si salarii, care i-au ingenuncheat pe romani prin masuri dure de austeritate si care au izolat Romania in Europa si in lume.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CITIŢI PROFILUL CANDIDATULUI VICTOR PONTA
Care sunt punctele dvs forte, dar şi cele slabe în această competiţie?
Am o viziune clara si un proiect pentru Romania si vorbesc despre el in fiecare zi. E de fapt viziunea pe care am inceput s-o schitez in 2010, cand am fost ales presedinte PSD vorbind despre Romania Corecta.
Am evident si puncte slabe, as numi pe loc faptul ca uneori imi pierd rabdarea si dau raspunsuri prea „energice”. Dar imi recunosc greselile si vreau sa invat din ele.
Dacă nu câştigaţi alegerile, vă puneţi pe masă mandatul de preşedinte al PSD?
Categoric da!
De ce nu vreţi un prim-ministru din PSD?
Cred ca viitorul premier trebuie sa fie profesionist, integru, experimentat si profund atasat valorilor euro-atlantice. Cred, in acelasi timp, in echilibru si in reprezentarea cat mai multor zone din societate la varful deciziei politice. Presedintele si premierul trebuie sa faca echipa, dar fara sa vina obligatoriu din acelasi bloc politic. Asa aratam deschidere catre intreaga societate. Invingatorul nu trebuie sa ia tot – si acesta este sensul Marii Uniri de care vorbesc. Romanii trebuie sa se poata simti reprezentati chiar daca cel pe care l-au votat nu a castigat alegerile. Doar asa vom putea vorbi de un presedinte al tuturor romanilor.
Se va realiza UNIREA CU MOLDOVA în timpul mandatului dvs., dacă veţi câştiga Preşedinţia?
Unirea cu Moldova se va realiza in cadrul Uniunii Europene, si sper sa se intample in viitorul mandat prezidential. 2018 e un moment foarte important pentru noi ca natiune – 100 de ani de la Marea Unire – si un progres al Moldovei pe calea integrarii europene ar fi un mod frumos de a marca acest moment.
Îl vedeţi pe Traian Băsescu într-o funcţie publică, după încheierea mandatului de la Cotroceni?
Eu imi doresc ca Traian Basescu sa nu mai aiba niciodata un cuvant de spus in Romania. Din pacate, in aceasta cursa prezidentiala se afla vreo 3 candidati care nu ar ezita sa-l readuca in joc, in prim-plan.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. GHID PRACTIC pentru ziua votului
Cum vă veţi folosi experienţa de sportiv în activitatea de preşedinte?
Am facut performanta in baschet, un sport de echipa – e cea mai buna educatie pentru a munci bine in echipa si a sti ca rezultatele se obtin prin efortul tuturor, prin colaborare. De aceea n-o sa fiu un presedinte care-si loveste premierul sau ministrii, fiindca vreau sa facem performanta impreuna, pentru Romania.
La raliu, e si mai simplu: am fost copilot si acolo daca nu esti dispus sa-ti asumi riscuri calculate nu poti sa castigi. Iar daca nu calculezi bine riscurile sfarsesti in afara cursei sau in spital. Curaj, echilibru si spirit de echipa sunt elementele din educatia mea sportiva care imi vor folosi ca presedinte.
Credeţi că rezultatul alegerilor va fi influenţat de caracterul candidaţilor sau de programul lor politic?
Cred ca valorile si caracterul unui candidat sunt garantia ca va aplica programul la care s-a angajat!
Ce le spuneţi celor care ezită să vină la vot?
Le spun ca Romania se afla pe un drum bun, care trebuie continuat. Am avut cea mai mare crestere economica din UE, riscul de tara e de 3 ori mai mic decat in 2011, somajul este in scadere, iar Banca Mondiala tocmai ne-a anuntat ca am inregistrat cel mai bun scor la „eficienta guvernarii” din ultimii 20 de ani. Sunt rezultate certe, care vor incepe sa schimbe in bine viata tuturor romanilor, dar numai daca avem garantia ca ramanem pe acest drum.