Victor Ponta a fost întrebat, luni, de jurnalişti dacă l-a propus pe George Maior ca ambasador la Washington.
„Conform Constituţiei, numai preşedintele României poate să numească ambasadori. Eu sunt acum PSD şi sunt convins că preşedintele României vă va comunica.
Nu vreau să comentez niciun caz aparte. Nu Guvernul numeşte ambsadori, noi numim consuli. Preşedintele numeşte ambasadori, în urma unei proceduri„, a spus Victor Ponta.
Potrivit Constituţiei, „preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.”
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis ar pregăti „numiri spectaculoase” de ambasadori. Pleşu şi Maior, pe listă
Procedura de numire a unui nou ambasador prevede că Ministerul de Externe înaintează o propunere, care este transmisă Guvernului şi Preşedinţiei. Odată ce şeful statului îşi dă acordul, propunerea este trimisă la Comisiile de politică externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ. După audieri, şeful statului semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.
Potrivit unor surse guvernamentale, citate de evz.ro, premierul Victor Ponta a semnat noile propuneri ale Ministerului Afacerilor Externe pentru numirea unor noi ambasadori. Astfel, fostul șef al SRI George Maior este propus pentru postul de ambasador al României la Washington D.C., Mihnea Motoc este nominalizat pentru postul de ambasador la Londra și Ion Jinga este propunerea pentru ONU.
George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani și a demisionat din funcție în ianuarie 2015. Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.