Victoria lui Hillary Clinton la numărul de voturi relansează dezbaterile privind sistemul electoral american

Înfrângerea candidatei democrate Hillary Clinton în fața populistului Donald Trump este cu atât mai amară pentru susținătorii ei, cu cât ea a câștigat ca număr de voturi, dar nu și la numărul electorilor, ceea ce a relansat dezbaterea asupra necesității unei reforme a sistemului electoral american, comentează France Presse duminică.
Iulian Tudor
13 nov. 2016, 07:27
Victoria lui Hillary Clinton la numărul de voturi relansează dezbaterile privind sistemul electoral american

Fostul secretar de stat a pierdut alegerile prezidențiale, ale căror rezultate sunt contabilizate stat cu stat, dar la nivel național Clinton a obținut până în prezent cu 400.000 de voturi mai mult decât adversarul său, potrivit rezultatelor provizorii publicate de presa americană, potrivit Agerpres.

O picătură de apă la scara celor 130 de milioane de buletine de vot introduse în urne, dar care îi permite să se mândrească că a fost preferată de mai mulți alegători. Circa 60,4 milioane de americani au ales-o, față de 60 de milioane care l-au preferat pe Donald Trump.

Într-un sufragiu direct, fosta Primă doamnă ar fi fost aleasă deci la Casa Albă (48% față de 47%).

Dar în SUA, numărul electorilor — atribuit în fiecare din cele 50 de state și al căror număr variază în funcție de populație — determină victoria finală. Astfel, California, statul cel mai populat, asigură 55 de electori învingătorului.

În virtutea acestui fapt, Donald Trump a terminat cursa, câștigând 290 de electori față de Hillary Clinton, care obținuse sufragiile a 228 de electori. Ar fi fost necesare 270 de mandate, adică majoritatea celor 538 puse în joc pentru a accede la Biroul Oval.

„Aceasta pune o problemă: în ce măsură sistemul nostru este democratic?”, se întreabă Robert Schapiro, profesor de științe politice la Universitatea Columbia din New York. Dacă regula „o persoană=un vot” este un pilon al democrației, sufragiul indirect într-un tur modifică datele, potrivit acestuia.

Acest sistem „slăbește principiul egalității politice”, a declarat sâmbătă la CNN și Douglas McAdam, profesor de sociologie la Universitatea Stanford.

„Într-un sistem de electori, fiecare vot nu cântărește mai mult decât altele. Voturile în statele-cheie, care sunt șase și decid alegerile, contează clar mai mult decât voturile în statele favorabile democraților sau republicanilor”, explică sociologul.

Denunțând această situație, o petiție lansată pe site-ul Change.org — și semnată până sâmbătă de circa 3,5 milioane de persoane — cere Colegiului electorilor care se va reuni la 19 decembrie să aleagă ca președinte nu pe Trump, ci pe Clinton.

Din punct de vedere tehnic aceasta ar fi posibil, dar în realitate respectiva cerere are puține șanse de câștig, pentru că electorii sunt aleși cu grijă de către partidele cărora le rămân loiali. Votul lor este o simplă formalitate.

Electorii ar putea să o aleagă pe Clinton cu riscul de a plăti „o mică amendă”, estimează inițiatorii petiției, care îl consideră pe Trump „inapt să guverneze”.

Donald Trump însuși a denunțat de mai mult ori în timpul campaniei un sistem „trucat” și a amenințat că nu va recunoaște rezultatele alegerilor.

Dar după victorie, el nu a mai criticat scrutinul. Nici Hillary Clinton nu l-a contestat și și-a recunoscut înfrângerea, în pofida criticilor exprimate de susținătorii ei.

O revizuire a Colegiului Electoral ar impune modificarea Constituției, ceea ce ar constitui o sarcină delicată, potrivit lui Schapiro.

Susținătorii electorilor afirmă că dacă alegerea s-ar dovedi strânsă în mai multe state, o nouă numărare a voturilor ar deveni un coșmar.

George W.Bush s-a impus în anul 2000 în fața lui Al Gore fără să câștige majoritatea voturilor: 48,4% pentru democrat, 47,9% pentru ex-președintele american și a doua numărare a voturilor în Florida durase mai multe zile.

Dar pentru McAdam, această a doua numărare ar trebui să fie posibilă „ținând seama de tehnologiile actuale”.

Fără a modifica Constituția, statele ar putea adopta la nivelul lor legi pentru a-și atribui electorii candidatului care a obținut cele mai multe sufragii la nivel național. Dar acest gen de inițiativă nu a dus la niciun rezultat până în prezent.

CITEŞTE ŞI: ALEGERI SUA: Hillary Clinton îl acuză pe şeful FBI că a dat o lovitură campaniei sale

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
O femeie de 77 de ani a fost găsită moartă într-o fântână abandonată din Dolj
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre